EXPERT-ANALYSEN / PER BOHMAN

”Tunna truppen kan bli Giffarnas fall”

1. Hur köper man något utan pengar?

– Fråga Gif Sundsvalls sportchef Urban Hagblom. Under vintern har han varit ute och nosat på spelarmarknaden iförd spenderbyxor så håliga att de mest liknat ett sämre par shorts. Giffarna har ungefär lika stor omsättning som en modern korvkiosk och alla miljonförsäljningar de senaste åren verkar försvinna ner i ett svart hål.

2. Hur gick det för Hagblom då?

– Relativt bra ändå, sett till de fattiga förutsättningarna. David Myrestam är en stark värvning och Kristinn Freyr Sigurdsson ryktas ju åtminstone ha potential (inte för att han visat den ännu). I övrigt handlar det om iranska provspelare, långskott från lägre divisioner och rena chansningar (Linus Hallenius).

3. Räcker det?

– Nej. Truppen är egentligen alldeles för tunn för att spela ett resurskrävande 5-3-2. Giffarna har en godkänd startelva, men det saknas både mittbackar och innermittfältare för att Joel Cedergrens bräckliga bygge ska klara av skador och avstängningar. Den tunna truppen kan mycket väl bli Sundsvalls fall.

4. Men försäsongen har väl sett – försiktigt – lovande ut?

– Det handlar nog mest om att förväntningarna på årets Sundsvall är rättmätigt låga. Men det stämmer: när till och med Sebastian Rajalakso verkar ha hittat formen (som wingback!) vet man att Joel Cedergren gör någonting rätt.

5. Vad talar egentligen för Sundsvall i år?

– Att nykomlingarna är sämre än förra året.

Ett ögonblick…

…Linus Hallenius, 27, som inte har gjort fler än fem ligamål ­under en och samma säsong ­sedan 2010. Hur ska du få det att lossna i hemstaden?

– Jag kommer att få en roll i Sundsvall som passar mig. Men fram för allt: det är dags att få tillbaka glädjen. Jag ska tycka att det är kul med fotboll.

Linus Hallenius. Foto: BILDBYRÅN

Du har haft stora problem med småskador. Bättre nu?

– I år kan jag inte skylla på det. Jag har inga fysiologiska problem. Jag är fit, kroppen är bra och det är något jag saknat de senaste två åren.

Hur känns det att vara hemma?

– Urban (Hagblom, sportchef), och Joel Cedergren (tränare) har visat förtroende för mig nu. Jag vill betala tillbaka dem och till min hemstad och verkligen få ut allt av vad jag kan.

Himmel under våren, pann­kaka under hösten för Giffarna 2016. Hur bra är ni i år?

– Det är det vi alla är nyfikna på. Jag vet faktiskt inte. Av alla i laget så är det bara David Myrestam som jag har spelat med tidigare. Men jag är imponerad av alla unga som kommer upp: 97:orna och 98:orna ser väldigt vassa ut.

Vilka vinner SM-guld?

– Svårt. Rent spontant så står det mellan Malmö, som alltid är bra, och Gnaget. AIK har värvat en del och de blir farliga nu när Rikard Norling fått fason på laget.

Per Bohman

 

 

Ett ögonblick…

…tränaren Joel Cedergren, 42. Förra säsongen var Giffarna som Dr. Jekyll och Mr. Hyde. ­Våren: briljant. Hösten: praktusel. Vilket Sundsvall får vi se i år?

– Hehe. Vi siktar helt klart på vårens Sundsvall. Förhoppningsvis ännu bättre. Vi har ­tagit en del steg i spelet under våren. Framför allt har vi ett starkare försvarsspel.

Joel Cedergren. Foto: BILDBYRÅN

Är det på grund av att ni bytt formation till 5-3-2?

– Ett av skälen till att vi bytte spelsystem är att vi inte vill släppa in så mycket mål som i fjol. För gör vi det kan vi åka ur allsvenskan. Vi har tränat mycket på försvarsspelet och det ser bra ut.

Ett 5-3-2-system kräver mängder av ­innermittfältare och mittbackar för att hantera skador. Är truppen bred nog?

– Det är på gränsen, tycker jag. Vi håller också på att titta på alternativ. Vi har duktiga spelare, men kanske inte så många som vi skulle behöva. Det är helt klart ett gränsfall vad gäller bredd i antal spelare.

Hallenius har inte presterat på ett par år, Wilson är fortfarande ung, Sigurðsson behöver tid att acklimatisera sig och Aziz helt oprövad på allsvensk nivå. Vem ska göra målen i Sundsvall?

– Det blir väl som det ­varit tidigare i Sundsvall – ett helt gäng som delar på målskörden. Men självklart hoppas jag att någon kan sticka i väg ordentligt. Jag tror dock att det blir en spridning i målskyttet.

Om du tvingades välja en spelare, fritt i allsvenskan, vem vill du ha i ditt lag?

– Andreas Johansson i IFK Norrköping. Det ­verkar vara en fantastisk person och ledare. Det är den första jag tänker på. Men han är också en väldigt duktig spelare som håller toppklass i den här serien. Hans anfallsspel är fantastiskt.

Per Bohman

 

KLUBBKOLL

Så tippar Sportbladet

Per Bohman:
13:  Känslan: osäkerhet. Vilket Sundsvall får vi se i år — laget som rullar ut topplag med ett kontinentalt passningsspel, eller det ­defensiva korthuset som ständigt rasar ihop? En mix, förmodligen. ”Giffarna” får vara nöjda med att nykomlingarna ser svaga ut.

Patrik Brenning:
14:  Det känns som Sundsvall utvecklas åt fel håll och frågan är var raset stannar? Finns dock viktig rutin som borde kunna kriga Giffarna till ett kval.

Johan Flinck:
15:  Har gått minus i sportslig kvalitet under silly season. Jagar fortfarande en central mittfältare när detta skrivs i mitten av mars. Kan Hallenius möjligen få fart på målskyttet igen med sin hemkomst? Tror på respass för Giffarna.

Fredrik Jönsson:
14: Laget dog i fjol när Sigurjonsson försvann – han var i princip allt. Även tappat Stefan Silva. En svag trupp som kommer att tampas hårt för att få med sig poäng. Tror på nytändning för Linus Hallenius. Men laget räcker inte till.

Andreas Käck:
14: David Myrestam är visserligen en bra värvning men det finns fortfarande hål i alla lagdelar. Nej, känslan är definitivt att man kommer slåss i botten i år. Verkligheten har kommit ikapp ”Giffarna”.

Henrik Lundgren:
15: Tvingas sälja spelare för att klara ekonomin, och det brukar inte vara någon vinstlott. Tappade Stefan Silva i vintras, vilket är ett mycket tungt avbräck. Peter Wilson får dra ett tungt ansvar i offensiven, för inte kan väl Linus Hallenius hitta form som i fornstora dagar?

Petra Thorén:
15:
Tränaren Joel Cedergren fick nytt förtroende trots struligt 2016 och det innebär betydelsefull kontinuitet för Gif Sundsvall.

Michael Wagner:
15: Tyvärr för Giffarna så finns det inga räddningsplankor som Falkenberg, Gefle och HIF kvar i allsvenskan. Tunga tapp i Silva, Sellin och Eklund. Tveksamt om Hallenius, Pirttijoki. Salih och Myrestam fyller luckorna.

Sportbladets medeltips:
1. Malmö FF
2. AIK
3. BK Häcken
4. IFK Norrköping
5. IFK Göteborg
6. IF Elfsborg
7. Östersunds FK
8. Djurgårdens IF
9. Kalmar FF
10. Hammarby IF
11. Örebro SK
12. Jönköpings Södra
13. IK Sirius
14. Gif Sundsvall
15. Halmstads BK
16. AFC Eskilstuna

Startelvan

Så ska Sundsvall spela

Det är knappast hugget i sten vilken formation Cedergren väljer, men med vinterns köp av två innerbackar kan det bli 3-5-2, eller kanske snarare 5-3-2. Naurin still going strong och känns given som målvaktsetta. Larsson, stundtals lysande i fjol, och Olsson uppfyller båda kraven för att kunna spela ytterbackar i fyrbackslinje och wingbackar i en 3-5-2-uppställning. Lite tunt centralt på mittfältet där Gerson kommer att få dra ett tungt lass. Framåt hoppas klubben att Wilson ska fortsätta som han avslutade förra säsongen och att Hallenius ska få ett lyft nu när han är hemma på mammas gata.

Hela spelartruppen

(Klicka på respektive spelare för mer information. Sammanställning & betyg: Göran Bolin.)

SÅ BRA VAR LAGEN 2016


KLUBBFAKTA

Hemmaarena: Norrporten Arena. Tränare: Joel Cedergren. Svenska Mästare: 0 gånger. Svenska Cupen: 0. Allsvenska säsonger: 16.

REPORTAGET

Foto: STEFAN MATTSSON

Fotboll på högsta ort

Vad är det som låter på Rosenbad?
Tja, inget särskilt.
Det är bara statsministern som drar i väg tunga volleyskott mot målvakten
Tommy Naurin från favoritlaget Gif Sundsvall inne på sitt tjänsterum.
– Det måste vara första gången någon spelar fotboll här, säger Stefan Löfven.

Följande utbyte utspelar sig tusentals gånger varje dag vid bollplaner, gårdar och asfaltstumpar runt om i Sverige. Två vänner står och känner ­metodiskt på en boll, väger dess tyngd m­ellan nävarna för att avgöra om den är rätt pumpad.

– Vågar man verkligen skjuta här?

Det är pansarglas i våra fönster så du kan dunka på rätt rejält. Stefan Löfvens pressekreterare Jonatan Holst

Stefan Löfven tar en kvick blick över kontoret på Rosenbad som för en sista risk­kalkyl. Bysten av Per Albin Hansson, de två glas­flaskorna med Loka på bordet och det ­vita vitrinskåpet. En snedspark kommer få konsekvenser om inte Gif Sundsvall målvakt Tommy Naurin är på tårna.
Pressekreteraren Jonatan Holst lugnar statsministern.

– Det är pansarglas i våra fönster så du kan dunka på rätt rejält.

Löfvens replik är reptilsnabb.

– Du vet väl inte hur hårt jag skjuter?

Några timmar tidigare möter Sportbladet upp med Tommy Naurin i centrala Stockholm. Tillsammans traskar vi mot regeringens ständiga tillhåll: Rosenbad. Det är inte första gången 32-åringen stöter på ett av högdjuren inom svensk politik.

– Träffade Leif Pagrotsky när jag var i Örgryte. Han hejar ju på dem. Riktigt go gubbe.

All respekt för ”Paggan”, men det är en a­nnan nivå på dagens besök. Via vakt­kontroller, säkerhetsslussar och en promenad genom – i ordets rätta bemärkelse – maktens korridorer närmar vi oss Stefans Löfvens tjänsterum. När näringsministern Mikael Damberg rusar förbi med en rapport i handen förhöjer det känslan av allvarstyngd aktivitet.

Naurin erkänner utan omsvep att han inte är någon ”expert på politik”, inser förstås att kostymen vore svår att fylla – men är ­mycket nyfiken på yrket och hur det egentligen är att vara statsminister. Att Stefan Löfven dess­utom är en uttalad supporter till Giffarna gör inte saken sämre.

OM DRÖMYRKET
Varför valde du statsminister som drömyrke?

– I ärlighetens namn är jag ingen stjärna på politik, även om jag har mina åsikter. Men jag är väldigt nyfiken på hur det är att vara statsminister. Behåller man sina värderingar? Hur hanterar man den hårda pressen?

Vem i laget hade varit sämst som statsminister?

– Jaudet Salih hade haft svårigheter i den rollen. Det kan fler än jag i laget skriva under på. I övrigt? Linus Hallenius, även kallad ”ondskan”. Åsiktsstark men har svårt att tygla sitt heta humör.

Vilket yrke skulle du absolut inte vilja ha?

– Parkeringsvakt. Det är ett viktigt yrke men jag gissar att det inte skickas allt för många rosor till den yrkeskåren. Stå på er, är min hälsning. Känslan är dock att Lars Krogh Gerson och Erik Larsson hade kunnat briljera i det yrket: de är fantastiska böteschefer i laget.

Efteråt berättar målvakten att det sög till lite i magen när han steg in i Löfvens visserligen rymliga, men faktiskt ganska anspråkslösa kontor. Det finns inga spår av excesser och världskartan på väggen skulle kunna v­ara hämtad från en mellanstadieskola. ­Naurin döljer dock sin nervositet väl under samtalet med Sveriges mäktigaste man. Som vore han en rutinerad programledare k­onverserar målvakten – trots åtta år i Sundsvall fortsatt göteborgskt slängd i käften – ledigt med statsministern.

Naurin: Du fyller jämnt i år, va?

– Ja, det sägs så. Jag ska fylla 40, garvar L­öfven.

– Nej, men det känns mycket märkligt att fylla 60.

När besluten ska fattas så vet jag att det är jag som ska göra det. Det är du och ingen annan. Då måste du också ta ansvar och inte tveka. Stefan Löfven

Naurin: Var statsministerposten som du föreställde dig?

– Det går aldrig att föreställa sig innan. Det kan förstås vara väldigt tufft emellanåt. Jag kan inte alltid vända mig till någon och f­råga, det är ingen som står bakom mig och alltid hjälper till, säger Löfven och låter som en fotbollsmålvakt innan han fortsätter resonemanget:

– När besluten ska fattas så vet jag att det är jag som ska göra det. Det är du och ingen annan. Då måste du också ta ansvar och inte tveka. Jag kan aldrig skylla på någon annan och det får man också vara beredd på.
Naurin är uppmärksam på detaljer och n­oterar tidigt de många fotografierna som står prydligt uppställda i en fönsterkarm. Där ser man statsministern på olika arbetsplatsbesök, men framför allt är Löfven porträtterad med diverse digniteter. Han pekar ut den feministen och skådespelerskan Emma Watson, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, pakistanska aktivisten Malala Yousafzai samt Barack och Michelle Obama.

Naurin: Du får uppleva otroligt mycket och resa jorden runt, men lär du verk­ligen känna alla människor?

– En del lär man känna. Inte alla, förstås. Men somliga pratar man lite extra med och utvecklar en närmare relation, säger Löfven och drar den förre norske statsministern Jens Stoltenberg som ett exempel.

Men trots att Löfven är van vid möten med statschefer och världskändisar är det bestående intrycket att han behandlar Tommy Naurin med samma nyfikna respekt som Merkel eller Malala.

FAKTA
Namn: Tommy Peter Naurin.
Född: 17 maj 1984.
Moderklubb: Lundby IF.
Position: Målvakt.
Kom från: Qviding, 2010.
Matcher/mål i klubben: 159/0.
Bästa merit: Över 100 allsvenska matcher. Två gånger uppflyttad från superettan med Gif Sundsvall.
FAKTA
Namn: Kjell Stefan Löfven.
Född: 21 juli 1957.
Moderklubb: Undroms IF.
Position: Statsminister och partiordförande för Socialdemokraterna.
Kom från: IF Metall, 2012.
Antal val: 1 (2014).
Bästa merit: Valseger i september 2014 och statsminister sedan den 2 oktober samma år.

Statsministern förhör sig noggrant om årets upplaga av Giffarna och pepprar målvakten med frågor: ”Har ni inte för få anfallare?”, ”Ser den nye islänningen okej ut?” och ”Ska ni spela 5-3-2? Får inte ytterspringaren löpa jävligt mycket då?”.

Det märks helt enkelt att Löfven mår bra när han – bekvämt nersjunken i en av kontorets två stora soffor – får fingra på den medtagna bollen och lyssna på Naurins läges­rapport om Sundsvalls nya fembackslinje. Ibland är det kanske roligare att snacka defensiv än decemberöverenskommelse.

Bollarna satt ju ihop med snörning. Bruna och tunga. Fy fan: om det regnade ute ville man inte nicka en sån läderboll. Stefan Löfven

Fotbollskarriären inleddes och avslutades i Undroms IF, hembyns lag, öster om Sollefteå.

– Det var på en behagligt låg nivå.

En detalj minns Löfven starkt:

– Bollarna. De satt ju ihop med snörning. Bruna och tunga. Fy fan: om det regnade ute ville man inte nicka en sån läderboll. Det var hemskt.

Vilket position spelade du på?

– Jag började som vänsterytter och slutad­e som vänsterback. Det sa bara zuuuuup, och så åkte jag ner i planen.

Grabben som kom att viga sitt liv åt den svenska arbetarrörelsen hade förstås en r­ejäl vänster.

– Jag var högerhänt, men utpräglat v­änsterfotad. Problemet är att jag knappt kunde använda högern. Det blev någon sorts kortslutning. Jag försökte verkligen få till pendeln, men det gick inte.

Naurin rycker in med ett par tröstade ord:

– Jag vet precis hur det är, Stefan. Jag f­örsöker fortfarande med vänstern, min s­vagare fot, och det är svårt.

Johan Cruijff. Det är min store idol. Så viktig när Ajax var som bäst i början på 70-­talet och var underbara med sin totalfotboll. Stefan Löfven

Trots böjelsen för det kollektiva är favoritspelaren hela fotbollshistoriens mest envise individualist.

– Johan Cruijff. Det är min store idol. Så viktig när Ajax var som bäst i början på 70-­talet och var underbara med sin totalfotboll. Och så finalen i VM 1974 när han fixade straffen. Johan Neeskens sköt ju straffar som målvakterna inte vågade rädda. En fara för livet: hästsparkar. Jag ville så gärna att de skulle vinna den finalen.

Och i en regering full av fotbollsnördar – inrikesminister Anders Ygeman är djurgårdare, näringsminister Mikael Damberg AIK:are, infrastrukturminister Anna Johansson svag för Blåvitt och energiminister Ibrahim Baylan håller på både Syrianska och Assyriska – stöttar alltså statsministern laget från staden som 1879 gav oss Sveriges första stora strejk: Sundsvall.

Hur kommer det sig att du hejar på G­iffarna?

– För mig har det alltid varit viktigt att det finns ett norrländskt lag i allsvenskan. Vi h­ade IFK Holmsund i slutet av 60-talet. I­nte för att jag hejade på dem, men ändå. Sedan turades IFK Sundsvall och Giffarna om och då höll man på laget som var uppe. Sen hade vi inte något Sundsvallslag högst upp under några år, men när Giffarna väl blev allsvenskt igen så var det självklart för mig att heja på dem, säger han och fortsätter:

– Sedan har ju Östersund, som jag är i­mponerad av, också avancerat upp. Men då tänkte jag, det spelar ingen roll, Gif Sund­svall är mitt lag.

Varför är det viktigt med ett lokalt lag?

– Alla som älskar fotboll vill ha ett bra lag i närheten. Det har med min stolthet och identitet att göra.

Löfven betonar flera gånger att fotbollen är nummer ett.

– Inget slår en riktigt bra fotbollsmatch. Ingen sport kan göra en så lycklig. Åh, när man ser att gräsmattorna börjar bli gröna. Vårens första träning på gräs – efter månader på grusplanen – är magisk.

Snacket i omklädningsrummet handlar mycket om skatter och vad som gynnar företagen. Det är väl den klassen vi tillhör. Tommy Naurin

När Sportbladet genomförde en anonym undersökning med de allsvenska spelarna inför valet 2014 var trenden tyd­liga: svenska fotbollsspelare röstar borgerligt. Moderaterna fick fyra gånger fler röster än det näst största partiet i mätningen.

För Tommy Naurin är det i­nte överraskande.

– Det beror till största delen på lönekuvertet och skatterna. Politiken präglar inte vår vardag och då röstar man på det som p­åverkar en tydligast. Snacket i omklädningsrummet handlar mycket om skatter och vad som gynnar företagen. Det är väl den klassen vi tillhör.

Hur ska du få över spelarna på din sida, Stefan?

– Till sist handlar det väl om vilket samhälle man vill leva i. Visst – under några år tjänar spelarna stora pengar, men vilket samhälle vill de att barnen och barnbarnen ska växa upp i? Jag är säker på att det jäm­lika samhället i förlängningen är det starkaste samhället.

Naurin vet vilken fråga han omedelbart skulle ta tag i om han vore statsminister.

– Ungdomsbrottsligheten. Jag är upp­vuxen på Hisingen och Biskopsgården. Det var absolut inte ett perfekt samhälle när jag växte upp, men nu är jag orolig. Skulle jag kunna bo där nu?

Den upptrappade våldsspiralen, klassklyftorna, vandaliseringen och de allt sämre skolresultaten är något som plågar honom.

– Hur fångar vi upp de här ungdomarna innan de börjar kosta samhället pengar? Jag märker att Gif Sundsvall gör ett enormt bra arbete och sträcker ut handen till de för­orterna som har det tuff i Sundsvall.

Jag spelade själv i Lundby. Ett mångkulturellt lag. Vi var så olika som man kan bli, men i fotbollen förstod vi att dra åt samma håll. Tommy Naurin

Båda herrarna är helt eniga om att föreningslivet i allmänhet och fotbollen i synnerhet är helt avgörande för att kunna lösa problemen.

– Jag spelade själv i Lundby. Ett mångkulturellt lag. Vi var så olika som man kan bli, men i fotbollen förstod vi att dra åt samma håll. Det har man mycket gratis av senare i livet. Jag hade en ledare i det laget som jag verkligen kan tacka för framgången i livet. Det kändes som att föreningslivet kanske var starkare förr om åren på Hisingen, säger Naurin och får medhåll av statsministern:

– Föreningslivet är kittet som håller ihop samhället. Där är idrotten ofta oslagbar. Den ska vi verkligen stödja.

De står ett par meter från varandra. Klädda i varandras uniformer: Stefan Löfven i en nyskräddad matchtröja och Tommy Naurin i mörk kostym, rosa skjorta och marinblå klubbslips.

Målvakten har sina handskar på sig, men behöver inte förhäva sig under statsministerns två inledande och – till Löfvens frustration – mycket lösa skott.

– Du kan trycka till den lite mer, Stefan.

Bolltouchen är svårkalibrerad med svarta finskor på fötterna, men till slut får Löfven till den sortens rena volleyträffar som känns bra i hela kroppen.

– Den satt riktigt fint, säger han.

Sedan tittar statsministern ner på den ­lite för långa, mörkblå matchtröjan där ”Sundsvall” är tryckt med stora vita bokstäver över bröstet.

Han ser stolt ut.