EXPERT-ANALYSEN / HENRIK LUNDGREN
”Kollektivet måste bli Sirius räddning”
1. Skönaste beskedet inför Sirius första allsvenska säsong på över 40 år?
– Det svar lagkaptenen Niklas Busch Thor fick när han stövlade in på sin tränares kontor sent i höstas. Succétränaren Kim Bergstrand placerades i Hammarby och det började bli oroligt i spelartruppen.
Då krävde Busch Thor ett rakt besked från tränaren: ”Stannar du kvar i Sirius?”
2. Vad svarade han?
– Jakande.
3. Vad bra. Men varför är Bergstrand så viktig?
– För han ser till att Sirius – trots att de tappat ett helt gäng stjärnor de senaste åren – blir starkare och starkare som kollektiv.
4. Hur gör han det då?
– Rapporter från Uppsala talar om en strukturerad tränare som aldrig försakar detaljerna. Laget tränar hårdare än någonsin förr – men det handlar inte bara om simpel fysträning. I stället lägger de enormt mycket arbete på att förädla det bollförande passningsspel som Bergstrand står för. Sirius kommer precis som J-Södra att försöka rulla ut mer meriterat motstånd, vilket förstås är ambitiöst. Spelarna verkar extremt inkörda i spelidén, och kan därför behärska flera olika positioner i laget.
5. Så du är säker på att Sirius klarar sig kvar?
– Nej, för fan. Truppen är supertunn, spetskvalitet saknas (framför allt) på forwardssidan och skador har hackat upp försäsongen på ett irriterande vis. Men de ser starkast ut av nykomlingarna. Spelare för spelare håller inte Sirius allsvensk klass, men kanske som kollektiv.
Ett ögonblick…
…Philip Haglund, 30, mittfältare, som pendlar från Stockholm till Uppsala och matcher och träningar med Sirius – vad gör du i bilen?
– Vi är åtta–tio stycken som åker tillsammans. Om jag kör, så kör jag oftast fel till mina lagkamraters stora glädje. Annars jobbar jag eller skapar konspirationsteorier med Andreas Eriksson eller Christer Gustafsson.
Vad är jobbigast att stå ut med som passagerare?
– Jag har svårt för långsam körning, för höga varvtal på låg växel och om man tillåter omkörning på insidan. Där bör helt enkelt en block tillåtas.
Varför blev det Sirius för dig?
– Det var ganska viktigt för mig att vara kvar i Stockholmsområdet. Då kan man ju räkna ut vilka alternativen var. Kim Bergstrand var min ungdoms- och A-lagstränare i BP också. Vi har haft bra stunder ihop. Jag gillar proffsigheten i Sirius trots att det är en mindre klubb.
Du har varit i BP, Heerenveen, IFK Göteborg, Hammarby, Sirius.
Vad säger den klubbutvecklingen…?
– Du ser en trend där, alltså, haha… Åren i IFK Göteborg var nog bättre än tiden i Holland, men sedan drog jag korsbandet. Man blir aldrig helt återställd efter det. Jag försöker ta fram andra kvaliteter hos mig. När jag är skadefri så vet jag att jag är bra och kan bidra på planen.
Vilket lag vinner SM-guld?
– IFK Göteborg kan väl få vinna? Det är deras tur. Det handlar om någon av de fyra, Malmö FF, AIK, IFK Norrköping eller Blåvitt.
Michael Wagner
Ett ögonblick…
…tränaren Kim Bergstrand, 48, vilken är den största utmaningen med att vara nykomling i allsvenskan?
– Största utmaning att orka hålla hög nivå under 30 omgångar. Vi har förlorat få matcher de senaste åren och nu ska vi ta vårt spel in i allsvenskan där vi möter mer fysiska och mer tekniska spelare och risken att vi förlorar är mycket större. Vi måste vara på en hög nivå för att vinna matcher.
Du har sagt att ni ska vinna matcher av egen kraft. Kommer ni hålla fast vid den taktiken om det blir en tung säsongsinledning?
– Jo, absolut. Vår trupp är byggd utifrån det sättet vi vill spela fotboll. Något annat sätt finns egentligen inte.
Har ni kikat på Östersund, som imponerade som nykomling i fjol?
– Nej, det har vi inte. Vi har följt Östersund under åren. Vi är ganska lika i vårt sätt att se på fotboll.
Hur ser du på att ni har få spelare med allsvensk rutin?
– Vi hade få spelare med rutin från superettatan också. Många har varit med sedan tiden i division 1. Det ska bli spännande att se om vi tillsammans kan ta det en nivå till.
Om du får välja en spelare, fritt i allsvenskan. Vem vill du ha i ditt lag?
– Markus Rosenberg, tror jag. Dels är han målfarlig och dels är han en stor ledarprofil.
Johannes Hägglund
KLUBBKOLL
Så tippar Sportbladet
Per Bohman:
14: Kommer, precis som J-Södra förra året, försöka överleva i allsvenskan genom att renodla sin flexibla spelidé snarare än att hänge sig åt destruktiv bottenlagsfotboll. Spelare för spelare räds ingen Sirius, men som väldrillat kollektiv kan de överraska.
Patrik Brenning:
13: Miljardären Bengt Ågerup tog Sirius till allsvenskan men har nu klivit åt sidan. Kvar lämnar han dock ett gediget lagbygge med en stomme bra nog för att etablera Sirius i den högsta serien.
Johan Flinck:
12: Kim Bergstrand (och Thomas Lagerlöf) har byggt det här laget i flera år och i höstas var man helt enkelt redo att gå upp. Tror att man är redo att stanna kvar också. Andas stabilitet och stommen är kvar.
Fredrik Jönsson:
16: Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har gjort det kanonbra – men den här truppen räcker inte till för att stanna kvar i allsvenskan. Då krävs en rejäl överprestation. Man rider på vågen med självförtroende i början – sen kommer verkligheten i fatt dem.
Andreas Käck:
11: Philip Haglund får väl klassas som den hittills bästa värvningen och det är inte fy skam; han är en stabil pjäs. Men framförallt är det Sirius kollektiva spel som kan göra dem till ”årets överraskning”
Henrik Lundgren:
11: Kan bli årets Östersund, Kim Bergstrands lag spelar en fin fotboll, men kan bli ännu hårdare straffade än just Östersund blev i fjol. Trillar boll lite väl naivt på egen planhalva ibland och det uppvaknandet kan bli brutalt. Blir Stefano Vecchia årets genombrottsman?
Petra Thorén:
13: ”Vi har många verktyg i lådan…” sa lagets Andreas Eriksson till TT inför säsongen. Men frågan är om det inte bara blir hammare och spik som räddar säsongen.
Michael Wagner:
14: Rutinerade och smarta tränare, en trupp med fin mix av rutinerat och ungt, och intressanta värvningar. Dessutom bra prestationer under försäsongen. Håller Sirius den nivån klarar sig Uppsalalaget kvar i allsvenskan.
Sportbladets medeltips:
1. Malmö FF
2. AIK
3. BK Häcken
4. IFK Norrköping
5. IFK Göteborg
6. IF Elfsborg
7. Östersunds FK
8. Djurgårdens IF
9. Kalmar FF
10. Hammarby IF
11. Örebro SK
12. Jönköpings Södra
13. IK Sirius
14. Gif Sundsvall
15. Halmstads BK
16. AFC Eskilstuna
Startelvan
Så ska Sirius spela
Ganska säkert med fyrbackslinje även om tränaren Kim Bergstrand, som en följd av ett bekymmersamt skadeläge, testat trebackslinje under försäsongen. Nye Wicks och unge Jonsson konkurrerar om målvaktsplatsen, men Bergstrand valde den rutinerade jänkaren i de viktigaste cupmatcherna. Ganska många alternativ i backlinjen såväl centralt som på kanterna. Bergman och Johan Andersson högaktuella, precis som nye Daniel Jarl. Konkurrens även på mittfältet, framför allt om Bajenförvärvet Haglund hinner repa sig till premiären. Ganska öppet om anfallsplatserna, där egentligen ingen kan känna sig riktigt säker.
Hela spelartruppen
(Klicka på respektive spelare för mer information. Sammanställning & betyg: Göran Bolin.)
SÅ BRA VAR LAGEN 2016 (SIRIUS NYKOMLING)
KLUBBFAKTA
Hemmaarena: Studenternas IP. Tränare: Kim Bergstrand. Svenska Mästare: 0 gånger. Svenska Cupen: 0. Allsvenska säsonger: 3.
REPORTAGET
Han ger alltid järnet
SANDVIKEN. Niklas Busch Thor har många järn i elden.
Allsvensk fotbollsspelare, ingenjörsstudent, småbarnspappa – och gift med en partiledare.
Men hetluften på nätet har han tröttnat på.
– Jag har fått stänga av Twitter och Facebook då jag inte orkar ta in allt folk skriver. Somliga människor är bara ute efter att provocera. Ebba hanterar det mycket bättre än mig, säger Sirius lagkapten.
Vad är det folk brukar skriva?
”Det var som att stiga in i en bastu” eller ”Hettan slog mot oss som en vägg”.
Äh. Fattiga klyschor räcker inte till för att beskriva det inferno som man hittar innanför murarna på Sandvikens respektingivande stålverk. När människan ska tämja ett metalliskt grundämne brinner, dunkar, exploderar, larmar och glöder det mest överallt. Det sticker i näsan och svetten rinner längs ryggen.
Kort sagt: det är något visst med att se 77 ton skrot – tack vare tusengradig värme – smältas ner till en bubblande flod av flytande järn.
Jag mår bättre som människa när det rör sig framåt på flera olika plan i livet. Niklas Busch Thor
Bredvid Sportbladets reporter och fotograf står Sirius lagkapten Niklas Busch Thor – i slitstarka kläder, hörselkåpor, skyddsglasögon och arbetshjälm – och beundrar processen. Till skillnad från oss lekmän kan han, i detalj, redogöra för vad som faktiskt pågår. Busch Thor utbildar sig nämligen till civilingenjör med inriktning på stålprocesser på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.
– Sandvik vore en drömarbetsplats för mig. Ett stort industriföretag med dess kombination av ny teknik och ekonomi är spännande. Jag måste försöka lobba in mig på något vis nu när jag ändå är här, säger 31-åringen och skrattar.
OM DRÖMYRKET
– Jag är tekniskt intresserad och vill ha ett brett yrke där jag kan få flera olika typer av jobb. Det är väldigt utmanande, men samtidigt brett. Jag hoppas kunna blanda teknik med ekonomi.
Vem i Sirius skulle vara sämst som civilingenjör?
– Joshua Wicks skulle garanterat vara sämst. Han är liksom alldeles för… flytande. Kan inte se att han skulle kunna jobba systematiskt med saker och ting på det sättet som krävs. Men han har många andra fina egenskaper. En riktig profil.
Vilket yrke skulle du absolut inte vilja ha?
– Jag säger polis. Men mest för att jag respekterar poliser så mycket. Det är en yrkesgrupp som jag högaktar, men de får så otroligt mycket oförtjänt skit. Det är helt enkelt ett otacksamt arbete. All eloge till poliserna som orkar kämpa.
Ni märker: det här är inte den genomsnittliga fotbollsspelaren, vilket är personer vars ambitioner utanför sporten applåderas om de – i bästa fall – administrerar sitt eget Instagram-konto.
– För mig har det varit ett aktivt val att arbeta och studera vid sidan av fotbollen. Dels av nödvändighet – jag spelade länge i lägre divisioner. Dels för att jag mår bättre som människa när det rör sig framåt på flera olika plan i livet.
En inställning som han inte är ensam om hos nykomlingen.
***
För Sirius har nästan kvalat in som en filial till universitetet de senaste åren. Niklas Busch Thor vittnar om en spelartrupp där högskolepoäng ofta värderats lika högt som tabellens diton.
– Det har alltid varit flera som jobbat vid sidan av. Men framför allt har många studerat. Tunga ämnen också: folk har läst till civilingenjörer, lärare och ekonomer.
Vi får höra att vi tänker för mycket ibland. Att det skulle vara bra med lite färre högskolepoäng i laget. Niklas Busch Thor
Akademikerna har visserligen blivit något färre i takt med att Sirius klättrat upp i allsvenskan. Ändå lever det bildade arvet vidare i laget.
– Det är egentligen inte ett normalt omklädningsrum på den här nivån, säger Busch Thor.
FAKTA
Född: 21 februari 1986.
Position: Innermittfältare.
Kom från: IK Frej, 2014.
Matcher, mål i klubben: 66, 4.
Bästa merit: Vann superettan med Sirius 2016. Lagkapten för samma klubb.
Entydigt positivt är det emellertid inte. För Sirius-tränaren Kim Bergstrand kan det bli enerverande med en allt för reflekterande omgivning.
– Vi får höra att vi tänker för mycket ibland. Att det skulle vara bra med lite färre högskolepoäng i laget. För mycket: ”Varför ska vi göra det här?”. Han skämtar förstås, Kim, men en del allvar är det bakom. Som tränare vill man nog också ha spelare som bara går ut och kör. Lyder order, liksom.
Fördelen?
Att spelarna är tillräckligt klipska för att inse sina begränsningar. De senaste åren har Sirius förädlat ett gäng fina talanger som blivit tongivande lirare i allsvenskan – Stefan Silva och Kerim Mrabti är namnen som står ut – men det var först när alla stjärnor försvann som klubben lyckades ta steget upp från superettan.
– Så är det. Vi som inte var tillräckligt bra för att bli värvade av en allsvensk klubb, eller för gamla, blev kvar. För mig och många av lagkamraterna som jag spelat med under många år – både i Sirius och andra lag – var allsvenskan länge bara en dröm. Jag har spelat i division 3, 2, 1, superettan och nu allsvenskan.
Åren i lägre divisioner har fått det ursprungliga kollektivet att – likt järnet i stålverket – härdas till en hård kärna av stål.
– Alla förstod att vi skulle bli tvungna att lösa det här med hårt jobb, en stark spelidé samt en sammansvetsad och homogen grupp spelare. Och vi jobbade och sprang nog ännu mer när våra stjärnor såldes. Det gav resultat.
***
Har vi glömt något?
Ja, just det. Niklas Busch Thor är gift med – ni gissade rätt! – Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna. Lagkamraterna är inte särskilt storögda inför det arrangemanget, bortsett från en detalj.
– Det enda de är fascinerade av är våra Säpo-vakter, berättar Niklas och skakar på huvudet.
Paret har nyss fått sitt andra barn och lever, förstås, i en vardag som skiljer sig från din och min.
Det är speciellt för oss. Utan stödet från våra familjer hade det aldrig fungerat. Niklas Busch Thor
Småbarnsfamiljens hektiska schema paras med två karriärer som – tidsmässigt – ständigt kolliderar. Maken skulle aldrig tillåtas missa en träning eller match. Makan kan i sin tur naturligtvis inte skippa ett partimöte eller tacka nej till en viktig tv-debatt.
– Klart att det är kämpigt, men jag vill betona att det nog gäller alla familjer med små barn. Men visst: det är speciellt för oss. Utan stödet från våra familjer hade det aldrig fungerat.
Elitfotbollsspelare och partiledare har en given gemensam nämnare: de bedöms och betygsätts obönhörligen.
– Vi är ett viktigt stöd för varandra. För det är tufft om det går dåligt för båda samtidigt. Men vi försöker gå ur våra roller lite när vi kommer hem från jobbet. När alla andra pratar om det vi gör är det skönt att prata om något annat.
Ebba är superduktig på att skaka av sig det orimliga – att förstå vilken kritik som man ska lyssna på – men jag är inte lika bra. Niklas Busch Thor
Tidigare hade han svårt att vifta bort den ständigt surrande svansen av kritik, rykten och allmänt skitsnack som förföljer offentliga personer.
– Det är så många som tycker och tänker om det mesta. Jag har fått stänga av Twitter och Facebook då jag inte orkar ta in allt folk skriver. Ebba är superduktig på att skaka av sig det orimliga – att förstå vilken kritik som man ska lyssna på – men jag är inte lika bra. Jag är väldigt stolt över henne, säger han och fortsätter:
– Somliga människor är bara ute efter att provocera och jag hanterar inte det lika bra som Ebba, även om jag blivit bättre på det. När alla tycker och pratar hela tiden kan det kännas som ett väldigt stort tryck över oss. Då är det som sagt viktigt att prata om annat än fotboll eller politik och i stället koncentrera sig på barnen eller vad vi ska laga för middag.
I många år har du i första hand refererats till som ”Ebbas man”. Innebär det allsvenska avancemanget att Ebba nu får finna sig att emellanåt vara ”Niklas fru”?
– I Uppsala är det nog faktiskt så. När vi går på stan är det fler som stannar och vill prata med mig än med Ebba. Det är väl svårt att prata med en partiledare, samtidigt som folk tycker det är roligt att snacka med lokala fotbollsspelare när det går bra för laget.