EXPERT-ANALYSEN / PER BOHMAN

”ÖSK har allsvenskans bästa tränare”

1. Det finns tusen skäl att älska Östersund. Men vad är det du mest imponerad av?

– Grundregeln brukar lyda att en förening på vischan bara kan bli riktigt attraktiv om den lockar med feta sedelbuntar. Men Östersunds attraktionskraft handlar inte ett skit om kontrakt eller löner och kan inte reduceras till något så vulgärt som materiella resurser.

2. Är du färdig med ditt brandtal?

– Förlåt. Det är bara så imponerande att Östersund – så långt ifrån något storstadsområde – blivit ett Mekka för allsvenska lirare. ÖFK kan värva Johan Bertilsson och Tom Pettersson samt behålla Saman Ghoddos och Brwa Nouri för att klubben kan garantera att killarna kommer att utvecklas som fotbollsspelare.

3. Hur kan de garantera det?

– Det här är ju old news, men det behöver uppenbarligen präntas in ­ytterligare: För att Graham Potter, 42, är allsvenskan bästa, mest nyfikna och kreativa tränare.

4. Kan du inte komma på något ­dåligt med ÖFK?

– Spelglädjen kan förstås gränsa till naivitet emellanåt. Och Potters vägran att spela med en central centertank – alltså inte Ghoddos, Bertilsson eller ­någon annan tunnis som falsk nia – kan ibland göra att laget sjunker för djupt då de inte lyckas låsa fast bollen högt upp i banan. Och det finns förstås ytter­ligare ett bekymmer.

5. Vaddå?

– Att Saman Ghoddos med all sannolikhet säljs i sommar. Hans mål, assist och framåtanda måste då kompenseras på något sätt. Å andra sidan finns kanske redan ersättarna i truppen: det pratas ganska öppet om att Ken Sema och Hosam Aiesh är näst på tur att verkligen explodera i allsvenskan. Eller så ordnar demonscouten Kyle Macaulay ett nytt spelgeni från någon brittisk bakgård.

Ett ögonblick…

…Tom Pettersson, 27, försvarare­ – är det du som är nästa spelare att få sitt riktigt stora, oväntade,­ genombrott i Östersund?

– Genombrott som 27-åring, haha. Det hade varit trevligt…

– Ken (Sema) och Saman (Ghoddos) har ju varit med i landslaget så de har redan slagit igenom. Hosam (Aiesh) tror jag mycket på. Han är jäkligt duktig, snabb och teknisk, och dessutom en väldigt rolig person.

Varför blev det Östersund?

– Det var dels när man såg dem spela fotboll förra säsongen. Jag var sugen innan, men när jag pratat med Graham Potter, då kände jag att jag bara måste hit.

Det borde väl passa dig, en gitarrspelande och sjungade spelare, att vara med i ÖFK:s projekt vid sidan om planen…?

– Äntligen! Skämt åsido, men för mig låter det skitroligt att få prova på något nytt. Det är utvecklande som människa.

Vilket lag vinner SM-guld?

– Jag kan inte med att svara något annat lag än Östersund eftersom vi kommer spela den bästa fotbollen. Vi utnyttjar våra styrkor som lag bäst.
– Vi har ingen annan press, jämfört med många andra större klubbar, mer än från oss själva. Vi kommer få spela våra matcher i skymundan även i år. 

Michael Wagner

 

 

Ett ögonblick…

…tränaren Graham Potter, 41, finns det någon risk att spelarna är lite för nöjda efter förra ­säsongen?

– Nej, det tror jag inte. Vi för­söker hela tiden utvecklas. Och det är därför vi har kommit dit vi kommit. Det förflutna är minnen nu. Vi måste bli bättre. Det är vårt fokus.

Ni fick mycket beröm för ert spel förra s­äsongen. Vad vill ni framför allt förbättra till den här säsongen?

– Vi vill förbättra allt. Det var ett bra år, med tanke på att det var första året i allsvenskan. Vi gjorde mycket bra. Men vi är i ett stadie där vi slåss för att etablera oss i allsvenskan.

Efter ert fina fjolår, har det varit enklare att värva spelare den här säsongen?

– Det är lite som när vi gick upp i superettan. Först måste man visa vad man är för ett lag. Under den här tiden förra året hade de allsvenska spelarna andra erbjudanden och de visste inte vad vi kunde ­erbjuda. Nu har vi visat upp oss, och på det sättet är det enklare. Samtidigt är det alltid en utmaning att få attraktiva spelare, ur ett geografiskt och ­ekonomiskt perspektiv.

Om du får välja en spelare, fritt i allsvenskan. Vem vill du ha i ditt lag?

– Andreas Johansson i Norrköping. Jag gillar hans ledaregenskaper.

Johannes Hägglund

 

KLUBBKOLL

Så tippar Sportbladet

Per Bohman:
5:  Har fått in precis de spelartyper som behövdes: ny målvakt (Andersson), defensiv stadga (Pettersson) och en bevisad målskytt (Bertilsson). Femteplatsen är i underkant då Östersund
i perioder kommer framstå som oemotståndligt överlägsna.

Patrik Brenning:
7:  Överraskade inte minst undertecknad under förra säsongen och jag ska inte göra om misstaget att tippa ÖFK så lågt igen. Ett spel som hör hemma i toppen, om de återigen får alla pusselbitar på plats.

Johan Flinck:
9:  Allsvenskans med omfamnade lag som väl snart är ihjälkramat. Johan Bertilsson och Tom Pettersson fina nyförvärv och Goddos är kvar. Dyer kommer dock saknas. Östersund fortsätter etablera sig i år.

Fredrik Jönsson:
9: Graham Potter – vilket geni. Östersunds FK gjorde en briljant säsong i fjol. Ser med spänning fram emot att få följa deras utveckling i år. Det är inte helt omöjligt att man få äta upp att man placerat laget på nionde plats – men har inga problem med att svälja det.

Andreas Käck:
6: Charmade hela allsvenskan i fjol och ses nu, av flera experter, som en topp fyra-utmanare. Jag köper resonemanget, men tror att pressen kan bli för står. Topp sex vore mer än godkänt.

Henrik Lundgren:
7: Är smekmånaden över? Eller blir det som Daniel Kindberg tror, ett rejält kliv uppåt jämfört med i fjol? Jag stampar någonstans mitt emellan. Ett spännande lag, en fantastisk tränare. Men steget högre upp i tabellen blir väl stort. Ingen tvekan om att Östersund blir sevärt igen.

Petra Thorén:
8:
Stommen på och sidan av planen i stort sett intakt – och förstärkt. Spelidén är tydlig och växer fortsatt, enligt initierade Östersundsögon. Inte samma kravbild som de stor lagen har, men repriser är alltid svåra att leverera.

Michael Wagner:
3: Såg på plats i Salou hur Potters gäng 2-0-manövrerade ut MFF. Intrycket: fjolårsnykomlingen har blivit ännu bättre. Det är ett topplag. Östersund har kvar flera av stjärnorna och har värvat smart i främst Pettersson, Bertilsson och Andreas Andersson. Spännande med Bojanic.

Sportbladets medeltips:
1. Malmö FF
2. AIK
3. BK Häcken
4. IFK Norrköping
5. IFK Göteborg
6. IF Elfsborg
7. Östersunds FK
8. Djurgårdens IF
9. Kalmar FF
10. Hammarby IF
11. Örebro SK
12. Jönköpings Södra
13. IK Sirius
14. Gif Sundsvall
15. Halmstads BK
16. AFC Eskilstuna

Startelvan

Så ska Östersund spela

Att lista ut vilken formation och personal tränare Potter har för avsikt att använda sig av till nästa match är hopplöst. Potter har mängder av alternativ och han drar sig inte för att överraska i laguttagningarna. Keita eller Andersson som keeper kan gå på ett ut. Mukiibi strålande förra säsongen och känns klockren till höger i backlinjen. Granithårde Bergqvist högaktuell för startelvan, precis som Widgren, vänsterback i fyrbackslinje och wingback i treback. Bachirou-Nouri har kamperat ihop länge och utgör navet på mittfältet. Nye Bertilsson och stjärnskottet Ghoddos ska stå för poängen.

Hela spelartruppen

(Klicka på respektive spelare för mer information. Sammanställning & betyg: Göran Bolin.)

SÅ BRA VAR LAGEN 2016


KLUBBFAKTA

Hemmaarena: Jämtkraft Arena. Tränare: Graham Potter. Svenska Mästare: 0 gånger. Svenska Cupen: 0. Allsvenska säsonger: 1.

REPORTAGET

Foto: STEFAN MATTSSON

Han ritar om fotbollskartan

ÖSTERSUND. Saman Ghoddos har ett drömyrke.
Problemet?
Det är redan upptaget.
– Graham Potter är den store arkitekten i Östersund, säger succéspelaren.

Saman Ghoddos har bortsett från fot­bollen bara haft ett enda yrke.
– Mitt första och sista. Fotbollen gick inte bra och jag behövde överleva.
Han var en 20 år gammal halvdan mitt­fältare för dåvarande division 1-laget Trelleborg.

Det som erbjöds: telefonförsäljare av ­mobilabonnemang, provision, minst 200 säljsamtal om dagen och krav på en påstridig personlighet.

– Jag gillar inte alls att vara på folk. Man ska fortsätta tjata trots att de säger nej. Jag sa bara­ ”förlåt, jag ska inte ringa er mer” när folk inte ville köpa något. Ingen vinnande strategi, direkt.

Följden: omedelbar uppsägning.

– Man skulle sälja minst tre abonnemang om dagen. Jag var skitdålig och fick sparken. De tog in mig i ett rum och berättade att jag sålde för dåligt.

Det är ett fritt och kreativt jobb. Man får sitta och bestämma hur kvarteren – ja, allt! – ska se ut. Saman Ghoddos

Men han sörjer knappast över att säljarkarriären sköts i sank.

– Skulle jag jobba med något annat igen skulle det vara arkitekt. Det är ett drömyrke.

Varför?

– Det är ett fritt och kreativt jobb. Man får sitta och bestämma hur kvarteren – ja, allt! – ska se ut, hur husen ska byggas. Det är ­förstås inte så enkelt som jag inbillar mig i huvudet, men det hade varit kul.

OM DRÖMYRKET
Varför valde du det här yrket?

– Visst, det hade säkert varit bra även som byggnadsarbetare, men… det är inte dumt att få vara chef. Att vara arkitekten som bestämmer allt – och dessutom får vara kreativ när han ritar huset.

Vem i laget hade varit sämst som arkitekt?

– Ouff. Det där är lätt. Alhaji Gero. Han hade helt enkelt inte klarat av det. Man är bra på olika saker i livet, om man säger så.

Vilket yrke skulle du absolut inte vilja ha?

– Parkeringsvakt. Bara gå runt och bötfälla folk. Tänk att känna sig så hatad, bara bli hotad och jagad.

Östersunds succéman faller in i ett rosenkindat resonemang om den arkitekt han ­beundrar mest.

– Antoni Gaudí som byggde Sagrada Família i Barcelona. Jag har läst mycket om honom och skrev ett arbete om killen i skolan. Han hade inga papper, var inte utbildad, men lyckades ändå skapa en av världens ­kändaste byggnader. Och så kreativ: den blir ju aldrig färdig! Han körde på sin grej.

Att jämställa Öster­sunds fotbollslag med just Sagrada Família är inte så halsbrytande som det kanske låter. Den snirkligt utsmyckade kyrkan – vida omtalad för att den trots byggstarten ­redan 1882 fortfarande inte är färdigställd – påminner med sin komplexa geometri och nydanande arkitektur på flera plan om tränaren Graham Potters progressivt utformade och ständigt skiftande lagbygge.

För vem som är Östersunds verklige k­onstruktör råder det inga tvivel om.

– Det är förstås Graham Potter som är den store arkitekten här. Han har byggt det här laget och tagit det från division 2 till toppen av allsvenskan, säger Ghoddos.

Han är så sjukt kreativ, och pedagogiskt detaljerad. Det är därför det är så roligt att spela i Östersund. Saman Ghoddos

Precis som Gaudí går Potter sin egen väg – och hans poängkung drar rappt ett par k­araktäristiska kännetecken som särskiljer engelsmannen från den gråmelerade tränarmassan.

Ingen annat allsvenskt lag behärskar så olika formationer och kan – likt ÖFK – i en handvändning byta uppställning under matcherna.

– Han är så sjukt kreativ, och pedagogiskt detaljerad. Det är därför det är så roligt att spela i Östersund då det alltid händer något nytt.

FAKTA
Namn: Saman Ghoddos.
Född: 6 september 1993.
Position: Mittfältare/anfallare.
Kom från: Syrianska, 2016.
Matcher/mål i klubben: 27/10.
Bästa merit: Uttagen till landslagets januariturné 2017.

Inget annat lag förfogar över så flexibla spelare. De allra flesta behärskar två, tre olika positioner ute på planen.

– Hemligheten är att vi får ganska få, men extremt tydliga, uppgifter. Men bara för att många blomstrar som spelare i Östersund betyder det inte att Graham Potter kan ta hit vem som helst och få dem att prestera. ­Alla klarar inte av hans spelsätt. Men Potter och vår scout Kyle Mccaulay hittar okända spelare med grymma egenskaper.

Bortsett från publiken var jag inte särskilt imponerad av allsvenskan. Saman Ghoddos

De väldokumenterade kulturprojekten där spelarna får dansa, sjunga och spela teater varvas med sociala insatser i Östersund.

– I år ska vi fördjupa oss i samisk kultur. Vi gör allt annorlunda, och det är bra. Jag gillar att vi satsar på jämställdhet och att vi ­spelare nattvandrar på stan. Det är klart att folk ­gillar oss då.

Följden: ett exempellöst succéår under 2016 där ÖFK inte bara charmade hela allsvenskan med sin unika fotboll, de roffade dessutom åt sig mängder av poäng. Saman Ghoddos, som aldrig tidigare spelat på så hög nivå, stod för tio ligamål och fyra assist, dominerade i offensiven och blev uttagen till landslaget.

– Jag är inte alls överraskad. Vi har så pass bra spelare som förstår det Graham vill få ut av oss. Bortsett från publiken var jag inte särskilt imponerad av allsvenskan.

Flera allsvenska storklubbar har varit ­intresserade av dig under vintern. Var du lockad?

– Nej, inte alls. Jag trivs så bra i Östersund och att gå till en annan allsvensk förening – oavsett om de kallar sig storklubb eller inte – hade som bäst varit ett steg åt sidan, men förmodligen ett steg neråt. Jag vill gå utomlands direkt efter ÖFK, säger Ghoddos som bekräftar att det har kommit förslag från ett par allsvenska rivaler.

Vilken liga?

– Även om jag älskar La Liga – och framför allt Real Madrid – hade jag nog passat bäst i Bundesliga. Den där explosiva, tempostarka­ och offensiva fotbollen är lik min spelstil.

I tidigare lag har man kunnat känna: ”fan, i dag får vi stryk”. Aldrig i Östersund. Saman Ghoddos

Ordföranden Daniel Kindberg och lag­kaptenen Brwa Nouri har satt en ära i att ­sikta mot stjärnorna. Enligt den dynamiskt snacksaliga duon bör Östersund inte nöja sig med mindre än ett SM-guld – och Ghoddos köper den världsbilden.

– När vi spelar match mot, typ, Malmö FF tänker inte vi att det är okej med en förlust. Vi tänker att vi ska köra över Malmö FF, gå för guldet och aldrig acceptera en förlust.

Enligt 23-åringen finns det en svår­definierad inneboende styrka i laget. Den harmoniska, närmast berusande känslan som sprider sig i ett kollektiv när man vet att allt är möjligt.

– Jag är aldrig orolig när vi spelar match. I tidigare lag har man kunnat känna: ”fan, i dag får vi stryk”. Aldrig i Östersund. Känslan är alltid positiv. Det är som att vi alltid har alla möjligheter att göra något bra.