EXPERT-ANALYSEN / HENRIK LUNDGREN

”De får konkurrenterna att dregla”

1. Vad saknas i Kalmar FF?

– Ja, inte är det duktiga centrala mittfältare i alla fall. Jösses, här finns det spelare som de flesta allsvenska sportcheferna bara kan dregla över. Jag hoppas ju att Rasmus Elm kan få ut sin fulla potential i år, även om det förmodligen betyder att han försvinner utomlands igen redan till sommaren.

2. Ja, det där ”bröderna Elm ska lyfta Kalmar FF igen” har inte riktigt slagit igenom?

– Nej, stundtals har det snarare känts som att de mest hållit varandra sällskap i rehabiliteringsrummet.

3. Och ändå blev de sexa i fjol?

– Korrekt, du har bra koll på tabellen du. Fick du googla, eller? Problemet för Kalmar är att de inte lyckas vara jämna över en hel säsong. De vann sex av sina nio sista matcher i höstas och klättrade rejält då. Men de vann bara två av sina första nio matcher under våren…

4. Jaja, men kan de nu fortsätta som i höstas bör det ju bli toppstrid? Spelmässigt såg det ju jättebra ut under sluttampen.

– Absolut. Men så där tänker man ju varje år med Kalmar, bara för att springa rätt in i en rejäl formsänka­ varje vår. Kan det vara något med vattnet i stan? Eller är det så enkelt som att träningsplanen Gasten som används under vintern är exakt så usel som Rasmus Elm hävdar, men Kalmarpolitikerna förnekar?

5. Vem är du mest nyfiken på i år?

– Melker Hallberg. En otrolig talang, men har inte fått det att stämma någonstans sedan genombrottet i KFF 2013. Nu är han tillbaka på hemmaplan och k­anske, kanske… Det enda som oroar är att Peter Swärdh i alla fall delvis har använt honom som en yttermitfältare, låt vara med rätt att vandra in i planen. Kändes det inte som att det testades tillräckligt i Hammarby i fjol…?

 

Ett ögonblick…

…Melker Hallberg, 21. Vad är det ­bästa med att vara tillbaka i Kalmar?

– Jag vet om allt kring klubben sedan innan, och det är bra för mig och mitt självförtroende.

Hur är självförtroendet?

– Okej. Det är inga problem, men det kan bli ännu bättre.

Du har spelat i fyra klubbar (Udinese, ­Vålerenga, Hammarby och Ascoli) på ett drygt år. Hur den här tiden varit?

– Klart att det har varit lite jobbigt. Det är inget jag hymlar med. Jag har lagt det bakom mig och tänker framåt. Jag försöker utvecklas och bli en bättre spelare.

Vilka förväntningar kan vi ha på Kalmar i år?

– Vi har en bra känsla i truppen, och vi har en bra trupp med mycket kvalitet. Vi ska göra vårt bästa och spela bra fotboll, och sedan får vi se vad det leder till.

Hur har klubben förändrats sedan du lämnade 2014?

– Det är en annan tränare, annan fyrstränare och så vidare. Mycket är nytt, men det känns mest som förbättringar, så det är bra

Vad har du för personliga målsättningar med säsongen?

– Jag har inte direkt satt någon målsättning, utan jag vill spela och hjälpa laget och klubben.

Vilket lag vinner SM-guld, och varför?

– Jag får säga Malmö då, eftersom de har bäst förutsättningar ekonomiskt och spelarmässigt.

Johannes Hägglund

 

 

Ett ögonblick…

…tränaren Peter Swärdh, 52. ­Sexa i fjol – hur har ni summerat förra säsongen?

– Vi hade en stark avslutning på säsongen, där vi fick lite effektivitet i vår spelidé och fick lite kontinuitet i saker vi gjorde. Sedan fick vi resultatmässig utdelning, och fick ett r­esultat som var bättre än målsättningen, som var övre halvan. Det viktiga är att få en plattform att bygga ­vidare på och att inte ­behöva starta om. Vi har få spelare in och ut, och får se kontinuiteten som vår styrka, när alla andra tar in mycket spelare.

Blir du på något sätt orolig när ­konkurrenterna värvar medan ni har få nyförvärv?

– Nej. Det bara att titta på de styrkor det innebär att kunna jobba vidare på den plattform man är på. I stället för att behöva sätta de stora sakerna kan vi jobba med detaljer och jobba vidare på det vi gjorde i fjol.

Hur ser Rasmus Elm ut?

– Det har varit en resa sedan han kom i januari 2015 med några steg fram och några bak. Sedan a­ugusti, september i fjol har det inte varit några bakslag och vi hoppas att han efter en bra försäsong kan höja sin prestation ytterligare.

Om du får välja en spelare, fritt i allsvenskan. Vem vill du ha i ditt lag?

– Jag säger att jag har de spelare jag vill ha.

Johannes Hägglund

 

KLUBBKOLL

Så tippar Sportbladet

Per Bohman:
8:  Krisande Kalmar FF har fler mittfältare än miljoner på banken. Är på väg mot ekonomisk undergång om inte kommunen går in och räddar klubben — men t­ruppen är fortfarande
vass bara skadesituationen ljusnar. Laget behöver
hitta jämnhet i presta­tionerna.

Patrik Brenning:
9:  Kan Rasmus Elm spela? Vi borde verkligen kräva ett svar på den frågan innan vi försöker oss på att tippa Kalmar FF i allsvenskan 2017. Spelar Rasmus har laget en spets nästan alla andra saknar – saknas Rasmus har Kalmar… Inte mycket roligt. Fågel eller fisk är känslan.

Johan Flinck:
12:  Kan KFF ta vid där man slutade i höstas efter en imponerade avslutning? Mycket hänger, som alltid, på Rasmus Elm. Men med Melker Hallberg tillbaka har KFF ett av allsvenskans starkaste mittfält. Frågetecken för försvaret.

Fredrik Jönsson:
8: Rasmus Elm, briljant spelare. Förmodligen allsvenskans bästa när han är i slag. KFF har ett fint mittfält. Tre gånger Elm och två gånger Hallberg – underbart! Med hjälp av dem fixar Kalmar en mittenplacering. Även viktigt att få behålla Ismael.

Andreas Käck:
12: Har ett ruggigt slagkraftigt mittfält, kanske ett av seriens bästa? Något säger mig ändå att KFF kommer floppa. Den krisande ekonomin skapar osäkerhet som sprider sig hela vägen ner till planen?

Henrik Lundgren:
9: Kapaciteten finns ju där, med framför allt Rasmus Elm. Mittfältet är bland de allra bästa i Sverige, problemet är ju resten av truppbygget. Vem ska göra målen, exempelvis? Har dock fått behålla truppen, och såg ut att ha fått ihop ett bra bygge i höstas.

Petra Thorén:
9:
Svårt att definiera Kalmar FF efter en trevande försäsong. Sannolikt bli placeringen aningen bättre än så här.

Michael Wagner:
9: Rasmus Elm stannar och Melker Hallberg har kommit hem. Spelartappen är överkomliga, men vem ska göra målen? Kalmar dessutom ytterligare ett lag som presterat tveksamt under försäsongen.

Sportbladets medeltips:
1. Malmö FF
2. AIK
3. BK Häcken
4. IFK Norrköping
5. IFK Göteborg
6. IF Elfsborg
7. Östersunds FK
8. Djurgårdens IF
9. Kalmar FF
10. Hammarby IF
11. Örebro SK
12. Jönköpings Södra
13. IK Sirius
14. Gif Sundsvall
15. Halmstads BK
16. AFC Eskilstuna

Startelvan

Så ska Kalmar spela

Snudd på omöjligt att sia om såväl formation som personal eftersom KFF har varit extremt skadedrabbat under försäsongen. Hur som helst känns Söderberg som en klar etta i målet. Thorbjörnsson ett alternativ, framför allt som innerback men i nödfall även som ytterback. Frisk och i form är nog Agardius lagets bäste vänsterback, men Larsson ett fullgott alternativ. Allsvensk toppklass på mittfältet om samtliga pjäser är disponibla för Swärdh, men så har det inte varit under försäsongen. Söderqvist, Eid, Diouf, David Elm… visst har Swärdh anfallsalternativ, men inget av dem känns riktigt glödhett.

Hela spelartruppen

(Klicka på respektive spelare för mer information. Sammanställning & betyg: Göran Bolin.)

SÅ BRA VAR LAGEN 2016


KLUBBFAKTA

Hemmaarena: Guldfågeln Arena. Tränare: Peter Swärdh. Svenska Mästare: 1 gång (2005). Svenska Cupen: 3 (1981, 1987, 2007). Allsvenska säsonger: 29.

REPORTAGET

Foto: ANDERS DEROS

Är guldet på spåren

KALMAR. Kampen mot sitt eget spel­missbruk ledde till en ­allmän nyfikenhet kring männi­skors beteenden.
Varför begås det brott, och hur går det till när kriminalteknikerna löser dem?
– Men jag skulle inte kalla mig privatdeckare, så långt har det inte gått, säger Tobias Eriksson.

Den 15 maj 2014 satte sig Tobias Eriksson ner tillsammans med Kalmars sportchef Svante Samuelsson. I en i­ntervju med Barometern berättade Kalmarmittfältaren om sin stora hemlighet. Han var spelmissbrukare.

– Under den här tiden har jag ljugit, svikit och fått ekonomiska problem. Det har varit en jäkligt tuff och jobbig tillvaro. Jag har mått väldigt dåligt, berättade han.

Jag har alltid varit intresserad av kriminalsaker. Det började rätt tidigt, jag satt och kollade på engelska deckare med morsan när jag var liten. Tobias Eriksson

I dag är han frisk, han har besegrat sitt missbruk. Och på köpet fått ett större intresse för människors beteenden och sociala mönster. Och speciellt då för brott. Hade 32-åringen varit född i Göteborg hade det handlat om brottmål, kulan i luften och massor av skott på mål. Kanske också snack om att han varit i så dålig form att han varit likblek.

– Haha. Nä, så har jag faktiskt inte tänkt på det. Men jag har alltid varit intresserad av kriminalsaker över huvud taget. Det började rätt tidigt, jag satt och kollade på engelska deckare med morsan när jag var liten. Något föddes där. Sen har det följt med, filmer och serier som ”Beck” och ”CSI”. Och de senaste åren mycket podcasts och dokumentärer.

Jag gillade Gösta Ekman när han var med i de äldre ”Beck”-filmerna. Då kände jag ”han skulle jag vilja vara som ibland” Tobias Eriksson

Han har utan att tveka ställt upp på Sportbladets bildidé. Iklädd en likadan hel­täckande overall, med munskydd, som riktiga kriminaltekniker använder, står han nu och jonglerar med bollen på en brottsplats.

– Jag gillade Gösta Ekman när han var med i de äldre ”Beck”-filmerna. Då kände jag ”han skulle jag vilja vara som ibland”. Det var ofta han som löste brotten.

OM DRÖMYRKET
Varför valde du det här yrket?

– Har alltid varit intresserad av kriminalsaker. På senare år har jag reflekterat över varför brottslingar gör som de gör. Och det är intressant att lägga pusslet, samla in bevismaterial. Skulle vara väldigt intressant att jobba med.

Vem i Kalmar skulle passa sämst som kriminaltekniker?

– Någon som är riktigt vimsig. Calle Johansson tror jag inte hade varit något höjdare, han hade trampat ner bevisen och glömt ficklampan hemma. Eller så hade han ätit något, tappat det på marken, och sen misstagit det som bevismaterial.

Vilket yrke hade du inte velat ha?

– Vi har jobbat med att sälja säsongskort på telefon under några säsonger, och det våndas jag över. Telefonförsäljare, oavsett vad jag hade sålt, hade det varit ett yrke som jag inte alls trivts med. Jag lyckades sälja några årskort, men jag låg absolut inte i topp. Det kändes påträngande, även om de vi ringde upp säkert var intresserade att köpa av oss.

Han säger att han funderar mycket på människors beteenden.

– Det har blivit mer de senaste åren, när jag själv också kom underfund med och accepterade att jag hade ett missbruk. Först gick jag ju till mig själv, varför blev det som det blev, hade det några orsaker, hade det kunnat gå annorlunda? Det började så, sen har det varit mer och mer att jag reflekterat över varför brottslingar gör som de gör. Det är ett jätteintressant ämne tycker jag. Det är lite olika aspekter. Just det vi gjorde i dag, där man lägger det här pusslet för att lösa brottet. Dna, fingeravtryck, andra bevismaterial. Det är ett yrke jag tycker skulle vara väldigt intressant att prova på.

Kom du fram till vad det var som gjorde att du fastnade i ditt spelmissbruk?

– Mm. Nej, egentligen inte. Jag har inte några tydliga svar. Jag tror ju att det hade kunnat gå att finna, men större delen har nog mest att göra med den tillgängligheten på spel som finns nu. När det finns chans till snabba spel är det oftast det som drar igång det. Nu är det ju ännu mer, du kan spela på vad som helst dygnet runt. Då är det lätt att fastna i det.

Ett spelmissbruk är väldigt lätt att dölja. Först måste man erkänna för sig själv, sen berätta för sina anhöriga som kan ge dig den stöttningen du behöver. Tobias Eriksson

Vad skulle du ge för råd till spelmissbrukare i dag, med dina egna erfarenheter?

– Det viktigaste är att ta det första steget och erkänna för sig själv att man är en spelmissbrukare. Det är väldigt lätt att skuldbelägga sig själv, man tycker att det är skamligt att man har en form av missbruk. Men det är som vilket annat missbruk som helst, alkohol eller narkotika eller annat. Hjärnan funkar på samma sätt. Samtidigt som ett spelmissbruk är väldigt lätt att dölja, det syns inte på samma sätt. Så först måste man erkänna för sig själv, sen berätta för sina anhöriga som kan ge dig den stöttningen du behöver.

– Jag tror att det är viktigt att tala öppet om det. Jag hade ju provat att sluta flera gånger tidigare när jag kände att jag var på väg åt fel håll. Jag tänkte att jag måste dra ner, och försökte sluta. Men eftersom det bara var jag själv som visste om det var det bara mig själv jag hade att svika. Och då är det väldigt lätt att falla tillbaka. Men jag tror att jag skulle kunna hjälpa till, vissa som jag har varit i kontakt med har uppskattat hjälpen. Det ger ju mig något också, att jag ser att jag kan hjälpa till.

FAKTA
Namn: Tobias Eriksson.
Född: 19 mars 1985.
Position: Mittfältare.
Kom från: Gif Sundsvall, 2009.
Matcher/mål i klubben: 192/28.
Bästa merit: Övervann sitt spelmissbruk. Två landskamper på januariturnén 2010.

Efter att han själv fått hjälp har karriären också pekat uppåt. Fler matcher, fler mål, färre skador. I fjol blev det nytt målrekord, med sju mål på 24 matcher. Trots att han numera alltmer sällan får spela på sin favoritposition på det centrala mittfältet. Med spelare som Rasmus Elm, Ismael och nu också igen Melker Hallberg är det ytterst svårt att ta en plats centralt.

– Det är klart att jag har fått anpassa mig efter det. Jag spelar mestadels på en kant och jag har fått justera grejor i mitt spel och försökt att utveckla andra kvaliteter för att gynna laget.

Jag känner att jag förmodligen aldrig kommer få en möjlighet att befinna mig i en så här bra allsvensk trupp någon annanstans. Tobias Eriksson

Han fyllde 32 år i veckan och inleder nu sin nionde säsong i Kalmar FF. För fyra–fem år sedan var det mycket snack om en utlandsflytt, men nu har han gett upp alla såna tankar.

– Ja, jag trivs så bra här. Jag börjar närma mig slutet av karriären, jag börjar bli ”gammal”. Jag har två säsonger kvar här i Kalmar, och jag känner att jag förmodligen aldrig kommer få en möjlighet att befinna mig i en så här bra allsvensk trupp någon annanstans, där vi kan slåss om de ädlaste medaljerna. Och den chansen vill jag verkligen ta.

Känns det så, att ni kan slåss allra högst upp?

– Vi var sexa i fjol och skulle vi göra det ännu bättre i år är vi topp fem. Och mellan femman och ettan skiljer det inte mycket. Vi måste bara bli jämnare över hela säsongen, jag hoppas att vi kan starta rätt i år och ge oss själva chansen. De senaste säsongerna har vi släppt iväg de andra lagen 10–12 poäng, och det håller inte. Då är det oftast kört. Att vara med från start blir en nyckel för oss i år.

Nyckeln till att lösa brottet?

– Ja, det finns en del likheter där. Vikten av att vara noggrann med smådetaljer, förberedelser och taktik. Det är samma sak som krävs inom både yrkena för att nå rätt resultat.