EXPERT-ANALYSEN / HENRIK LUNDGREN

”Risk för massa skräpspelare”

1. Jimmy Thelin hyllas som en ny Sven-Göran Eriksson. Är han verkligen så speciell?

– Hallå, såg du materialet han jobbade fram en tolfteplats med i fjol? Det är dessutom kul att se Södra spela fotboll, ytterbackarna är så moderna i sitt tänk att de inte ens kan kallas ytterbackar. Där­emot är jag oroad över vem som ska göra målen i år. Pawel Cibicki lämnade ett gigantisk tomrum efter sig när han drog tillbaka till Malmö.

2. Man tager vad man haver, som Cajsa Warg skrev i sin kokbok redan på 1700-­talet…

– Nja, nu skrev hon förvisso aldrig just så, men annars har du rätt. Tommy Thelin är fortsatt en målskytt, och Daryl Smylie har de senaste åren visat att han kan göra b­åda mål och assist från sin mittfälts­position. Men, det hade inte skadat med ytterligare ett forwardsförvärv. På sina sex första träningsmatcher gjorde man fyra mål. Och då var det bara Malmö FF som var av allsvensk klass.

3. Har de fått någon ordning på sin nya arena då?

– Ja, till slut så. Kommunfullmäktige beslutade i vintras att den nya arenan ska byggas i Jordbron, på en gammal soptipp. Kostnaden för den nya arenan är över en halv miljard, men det är saneringen av marken som kostar mest.

4. Risk för en massa skräpspelare i Södra framöver alltså?

– Skitkul, hörru. Jag hoppas mest på att klubben håller sig kvar i allsvenskan fram till 2020 då arenan ska stå klar. Det gjorde ont att se Falkenberg åka ur lagom till deras nya arenan skulle invigas… Jimmy Thelin är grundbulten i klubben, men frågan är ju inte om, utan när han plockas upp av en större klubb.

 

Ett ögonblick…

…tränaren Jimmy Thelin, 39, vars Jönköping nu går in i det ”svåra andra året”. Vad är det egentligen som är svårt med det?

Jimmy Thelin. Foto: BILDBYRÅN

– Folk säger ju så, men vi tänker inte på det. Vi tror att det bästa sättet för oss är att ta steg för steg, sen vad det innebär i tabellen vet vi inte förrän säsongen är slut. Vi vet vilka utmaningar vi står inför och vi är redo att ta dem. Vi är medvetna om att det kommer att ta tid innan vi är så stabila som vi vill vara, men det är viktigt att vi sätter pusselbitarna rätt. Sen om det är vårt första eller andra år, vi är inte påverkade av det. Vi tror att vi om tio år, om vi är kvar i allsvenskan då, kommer ha det lika tufft. För då är det andra utmaningar. Vi har ju vår utmaning nu att säkra nytt kontrakt, och kanske ta någon placering till i tabellen. Men vissa andra lag har krav på sig att komma etta, ett annat trea. Så de här utmaningarna tar aldrig slut.

Om du helt fritt får välja en spelare i en annan allsvensk klubb, vem skulle du då ta med dig till Jönköping?

– Jag fokuserar på de spelarna som jag har, så är det.

Henrik Lundgren

 

 

Ett ögonblick…

…Stefan Karlsson, 28, som nu är klar för sin fjärde allsvenska klubb. Du lämnar Graham Potter och går till Jimmy Thelin. ­Sveriges två mest hyllade ­tränare. Ser du några likheter?

– De har olika typ av filosofi, men ­båda tänker fotboll på ett mer internationellt sett. Det är det som Sverige behöver.

Stefan Karlsson. Foto: BILDBYRÅN

Vad för sorts nytänkande står de för?

– De tittar mycket på vad det är som gör att lag utomlands lyckas. I Östersund jobbar man ju dessutom mycket med andra bitar, de håller på med sina projekt. Det känns väl som att Jön­köping har samma tänk med lagbygget.

Har du föreslagit något projekt för Jimmy Thelin, en ny teateruppsättning kanske?

– Nej, det känns som att jag har gjort tillräckligt nu. Men det funkar bra i Östersund, fast jag tror inte det funkar över allt. I en stad som Östersund måste man kanske göra något annorlunda för att locka spelare.

Du har spelat för Öster, ­Djurgården, Östersund och nu Jönköping. Finns det någon femte klubb du är lockad att spela för?

– Haha, nä. Jag är nöjd med att spela för Jönköping nu, jag hoppas att det här året går bra.

Pär Ericsson har ju annars rekordet med sex olika allsvenska klubbar …?

– Nja, jag tror inte det lockar mig. Det är väl ingen statistik man ska vara stolt över, kanske?

Henrik Lundgren

 

KLUBBKOLL

Så tippar Sportbladet

Per Bohman:
12:  Briljante Jimmy Thelin lyckades stöpa om ett gäng begrän­sade lirare från superettan till ett av allsvenskans — rent taktiskt — mest kompetenta lag. Men det spelskickliga kollek­tivet skriker förstås ­efter spets — och P­awel Cibicki har inte
ersatts.

Patrik Brenning:
12:  Pawel Cibicki gav många poäng förra säsongen men är nu tillbaka i Malmö FF. Efter sig lämnar den unge talangen ett gigantiskt frågetecken i J-Södras anfall. Lyckas de hitta en ny målskytt kan de lyfta men i skrivande stund är jag inte övertygad.

Johan Flinck:
13:  Östersund imponerade mest i fjol men vete sjutton om inte J-Södra överraskade mest ändå. Klyschvarning nu, men det tuffa andra året blir tufft för J-Södra – inte minst utan Pawel Cibicki.

Fredrik Jönsson:
10: Jimmy Thelin var briljant med Södra förra säsongen. Starkt lagbygge – bra spelidé. Positiv överraskning! Med den grunden klarar man att hålla sig kvar i allsvenskan även i fjol. Södra kommer bjuda på en del fina skrällar den här säsongen.

Andreas Käck:
15: Tappet av Pawel Cibicki är kännbart. J-Södra kommer säkerligen fortsätta spela en fin fotboll men i slutändan handlar det om att omsätta allt det där i mål. Frågan är vem som ska göra dem?

Henrik Lundgren:
13: Det återstår någon vecka av transferfönstret, och för Jönköpings skull får vi hoppas att de hittar en forward, annars kan det mycket väl bli Superettan 2018. Ingen Cibicki och det är väl naivt att tro att Thelin och mittfältaren Smylie ska kunna stå för hela produktionen i år.

Petra Thorén:
12:
Det klassiskt svåra andra året ska besegras med samma vapen som lade grunden till kontraktet i höstas. En stabilare resultatnivå är en önskemål.

Michael Wagner:
13: Att Pawel Cibicki återvänt till MFF blir kännbart. Spännande att se om Jimmy Thelin&co hittat ett isländsk guldfynd i ersättaren Arni Vilhjalmsson. J-Södra fortsätter bygga på sin stomme utan att riskera ekonomi. Sunt, men tufft sportsligt.

Sportbladets medeltips:
1. Malmö FF
2. AIK
3. BK Häcken
4. IFK Norrköping
5. IFK Göteborg
6. IF Elfsborg
7. Östersunds FK
8. Djurgårdens IF
9. Kalmar FF
10. Hammarby IF
11. Örebro SK
12. Jönköpings Södra
13. IK Sirius
14. Gif Sundsvall
15. Halmstads BK
16. AFC Eskilstuna

Startelvan

Så ska Jönköping spela

Säkert ett par tre nya pjäser i startelvan, men vi utgår ifrån att tränaren Jimmy Thelin inte ruckar på den 4-2-3-1-formation som visat sig passa spelarmaterialet som hand i handske. Tuff kamp om målvaktspositionen där U21-landslagskeepern Cajtoft nu är tillbaka efter sin svåra skada. Östersundsförvärvet Stefan Karlsson lär ersätta Viktor Rönneklev, som har lagt av, men även Tamimi aspirerar på en ytterbacksplats. Kozica och Svensson konkurrerar om ytterplatsen till höger. Den avgörande frågan är om islänningen Vilhjálmsson verkligen fullt ut kan ersätta Cibicki som anfallsspets.

Hela spelartruppen

(Klicka på respektive spelare för mer information. Sammanställning & betyg: Göran Bolin.)

SÅ BRA VAR LAGEN 2016


KLUBBFAKTA

Hemmaarena: Stadsparksvallen. Tränare: Jimmy Thelin. Svenska Mästare: 0 gånger. Svenska Cupen: 0 gånger. Allsvenska säsonger: 11.

REPORTAGET

Foto: ANDERS DEROS

Brinner för Jönköping

JÖNKÖPING. Som 20-åring tränade han med Alan Shearer, Michael Owen och Patrick Kluivert.
Elva år senare är han Jönköpings Södras största profil, och ett transfermål för den l­okala brandstationens fotbollslag.
– Det var brandman jag ville bli när jag var liten, säger Daryl Smylie, 31.

Plötsligt tjuter det till i det stora fika­rummet på Jönköpings brandstation. Ett larm har gått på folkhögskolan utanför Jönköping och på två en och halv sekund har tiotalet brandmän slängt sig upp från fikabordet och lämnat rummet.

I snitt får stationen sex larm per dygn. Allt från bränder och trafikolyckor till sanering, drunkningsolyckor och automatlarm. På över­våningen sover de som har dygnstjänst, när larmet går ska de på 90 sekunder vakna, slänga sig ur sängen, ta sig ner till ­bottenvåningen och få på sig full utrustning.

– Det är ganska lugnt ändå. Det är värre när man är i bastun eller precis har satt sig på toaletten när larmet går, säger brandmannen Pontus Aronsson.

Larmet på folkhögskolan är ett automatlarm och hela styrkan behöver inte åka ut.

Jag hade tankar på att att bli brandman när jag var liten, det ser ju häftigt ut från sidan. Och roligt. Men svårt. Daryl Smylie

I stället kan Aronsson, själv gammal spelare i IK Tord och stor Jönköpings Södra-supporter, fortsätta berätta om livet på brandstationen.

Daryl Smylie ser likheter med fotbollens lagsammanhållning. Foto: ANDERS DEROS

Daryl Smylie lyssnar storögt. Som liten pojk i Nord­irland ­växte han upp med tv-serien ”Fireman Sam”, en tecknad s­erie om brandmannen Sam och hans team.

– Det var något som liknande lagsammanhållningen som vi har i fotboll, och det tyckte jag väldigt mycket om. Så jag hade tankar på att att bli brandman när jag var liten, det ser ju häftigt ut från sidan. Och roligt. Men svårt.

OM DRÖMYRKET
Varför valde du det här yrket?

– Det var en tanke jag hade när jag var liten. Det ser häftigt ut från sidan, och jag gillar det här lagtänket, det är samma som i fotbollen.

Vem i Jönköping hade passat sämst som brandman?

– Vår målvakt Anton Cajtoft. Han skulle glömma allting tror jag. Han är lite flummig och skulle inte komma ihåg var han lagt sina byxor när larmet går.

Vilket yrke hade passat dig sämst?

– Något där jag skulle sitta på ett kontor. Jag är rastlös och kan inte sitta still.

Men i stället för brandman blev han fotbollsspelare. Efter ett antal provspel hos o­lika klubbar i England under tonårstiden värvades han till slut till Newcastle som 16-åring. Snabbt klättrade han uppåt i de olika u­ngdomslagen och under två säsonger spelade han med U21-laget och tränade med a-laget. Ett a-lag med spelare som Alan S­hearer, Michael Owen, Patrick Kluivert, ­Gary Speed, Andy Carroll, Shay Given, Lee Bowyer, Scott Parker, en ung James Milner och Craig Bellamy.

Efter Östersund, Ljungskile och Kalmar bar det av till Jönköping för Daryl Smylie. Foto: BILDBYRÅN

– Mm, det var ett rätt bra lag de hade då. C­arroll s­pelade med oss och vi hängde ­mycket. De åren var något av det bästa jag upplevt, att få träna med de här spelarna varje dag, se hur de levde och spelade fotboll. Man lärde sig så mycket på kort tid, och jag klarade av det.

Jag hade kunnat bära vattenflaskorna, b­ara jag fått räkna in mig på en match med dem, haha. Daryl Smylie

Hur var storstjärnorna?

– Det var lätt för mig att lära mig mer och mer, för de var så lätta att prata med och de ville hjälpa oss unga spelare. Speciellt de ä­ldre stjärnorna. De yngre spelarna brydde sig kanske inte så mycket om oss, vi konkurrerade mer med dem. Men jag var mest med de i­rländska och nordirländska spelarna, Shay Given och Aaron Hughes snackade alltid med mig. De tog extra hand om mig.

Han tog sig hela vägen upp genom de nordirländska landslagen, upp till U21.

– Men jag har aldrig spelat någon match med a-landslaget. Än… Fan, det skulle vara så kul. Jag hade kunnat bära vattenflaskorna, b­ara jag fått räkna in mig på en match med dem, haha. Men jag är ganska nöjd med min karriär annars. Om jag skulle hoppats på ­något mer skulle det ha varit en a-lagsmatch med Newcastle också.

FAKTA
Namn: Daryl Smylie.
Född: 10 september 1985.
Position: Mittfältare.
Kom från: Kalmar FF, 2010.
Matcher/mål i klubben: 158/45.
Bästa merit: Sju U21-landskamper för Nordirland.

Hade du kunnat föreställa dig där och då att du skulle spela i den svenska ligan?

– Haha, nä. Det var helt off. Och definitivt inte att jag skulle stanna här så länge. Men jag har varit här i tio år nu. Det enda jag kände till om Sverige när jag kom hit var Henrik Larsson, som spelat för Celtic.

Han fick aldrig något a-lagskontrakt med Newcastle. Efter en säsong i skotska Livingstone fick han ett samtal från Östersund.

– Min agent kände deras ordförande Daniel Kindberg. Han sa ”kom över och testa”. Då låg de i division ett, jag minns att Syrianska och Sirius var i vår division. Jag stannade i tre m­ånader, fick åka hem för att få förnyat arbetstillstånd, och kom sen tillbaka året efter.

Jag tror att mitt första tröjnummer var 85, så jag hade 84 spelare framför mig. Daryl Smylie

Sedan dess är han kvar. Via Ljungskile och Kalmar är han nu sen 2010 i Jönköpings S­ödra. I fotbollskretsar mest känd som en hårdför tacklare med en förkärlek för gula och röda kort. Och visst, på 158 seriematcher i Södra har han dragit på sig 40 varningar och sju utvisningar. Men mer uppseendeväckande är egentligen hans poängfacit. 45 mål och 31 a­ssist är inget dåligt resultat för en mittfältare.

– Nästan ett mål var tredje match? Ja, det var ungefär vad jag skulle gissat på. Men det s­itter kanske i bakhuvudet på folk att jag var en tuff spelare när jag kom hit. Men jag är ganska nöjd med mitt facit de senaste åren.

Daryl Smylie får ta hand om brandsprutan. Foto: ANDERS DEROS

Hur nära var du att få spela i Newcastles a-lag?

– Äh, jag vet inte. Jag tror inte att jag var så nära egentligen. Det var så många duktiga s­pelare framför mig, och de blev aldrig ­skadade heller… Men jag gjorde inte bort mig på träningarna eller på matcherna med
U21-laget. Om jag fått chansen hade jag tagit den, men jag fick den aldrig. Nu låter det som att jag är en dålig förlorare, men… Ja, jag tror att mitt första tröjnummer var 85, så jag hade 84 spelare framför mig.

Brandkårens fotbollslag hoppas på förstärkning. Foto: ANDERS DEROS

Fotbollslaget på Jönköpings brandstation har genom åren gjort bra ifrån sig i brand­manna-SM, men i takt med att konkurrensen hårdnat och spelarnas ålder ökat har de fått allt svårare att hävda sig.

– Smylie är hjärtligt välkommen hit för att jobba hos oss. Han kanske får börja på bänken i fotbollslaget dock, säger Pontus Aronsson med ett skratt.

Jag tänkte att jag kanske skulle få ta på en uniform och sen gå omkring lite. Men det var bara att köra. Daryl Smylie

Han och resten av styrkan går all in för att ge Jönköpingsmittfältaren en upplevelse han sent ska glömma. Smylie får låna full utrustning, med hans eget nummer 17 på uniformen. Och på övningsområdet ställer de ut två krockskadade bilar där han sen får öva på att rädda ett olycksoffer från bilen, samtidigt som fem meter höga eldslågor slår ut bakom h­onom.

– Det här var svinkul. Jag hade inte alls v­äntat mig detta. Jag tänkte att jag kanske skulle få ta på en uniform och sen gå omkring lite. Men det var bara att köra. Okej att ­olyckan var fejkad, men det var ändå häftigt att bara vara här och se allting.

Och framtiden?

– Ja, jag ska nog tillbaka hit efter karriären och påminna dem om jobblöftet…