EXPERT-ANALYSEN / HENRIK LUNDGREN

”För dem till guld eller blir en kassako”

1. Elfsborg, kommer väl fyra och är som vanligt nöjda med det eftersom ”de inte har ­möjlighet att konkurrera med storstadslagens ­resurser”…?

– Ja, den risken finns ju helt klart. Men känslan är ändå att något är på gång i Borås. De smyger med bakom Malmö och AIK, och verkar trivas jäkligt bra med att få göra det.

2. Men de har tappat Viktor Claesson, det är ingen liten förlust?

– Nej, den är kännbar. Men Alex Dyer är en bra ­ersättare, och är unge Simon Olsson ens hälften så bra som alla lovord han fått under för­säsongen kommer ingen ens komma ihåg Viktor C­laesson till sommaren. Sen finns det en bra sak med att Claesson är såld också.

3. Ja, en massa pengar till ­klubben förstås.

– Jo, men jag tänkte mer på alla stackars r­eportrar som kämpat med huruvida han stavar sitt förnamn med c eller k. Och med Marcus Rohdén också såld så är det bara Viktor Prodell kvar av c/k-spelarna. De har ju varit lika förknippade med Elfsborg som pannbandsligan var i slutet av 1990-­talet.

4. Hur var det nu förresten med vem som var vem av bröderna Holmén…?

– Slag under bältet. Jag vet precis vem som är vem av dem. Det är Sebastian som kommer hem i sommar, va…? Men jag vill mycket hellre prata om Issam Jebali. Inom något/några år kommer han antingen ha fört Elfsborg till SM-guldet, eller genom att ha blivit såld gjort klubben väldigt mycket rikare än vad de är i dag.

5. Hur går det för Elfsborg i år då?

– De blir fyra som vanligt. Men i år är de ­förhoppningsvis i­nte nöjda med det.

 

Ett ögonblick…

…tränaren Magnus Haglund, 43, vad hoppas ni ­förbättra spel­mässigt i år?

– Vår utmaning är att komma ner i ett tillräckligt lågt antal insläppta mål. I fjol blev vi femma och släppte in 38 mål, men vi gjorde 58 framåt. Det var ett mer än Malmö som blev mästare, men samtliga lag ovanför släppte in färre mål än oss. Det är där det sitter, och det är det vi krigar med nu. Vi har ett offensivt balanserat lag med härliga bollspelare som är skickliga offensivt. Där får vi verkligen jobba hårt och utveckla spelet både individuellt och kollektivt defensivt.

Magnus Haglund. Foto: BILDBYRÅN

Er unge mittfältare Simon Olsson har fått mycket beröm i vinter. Hur bra skulle du säga att han är?

– Han är en helt fantastisk fotbollsspelare. Hans offensiv är otrolig, en närkampsstark och otroligt passningsstark spelare. Han har ett fantastiskt förstatillslag som gör att han alltid får extra tid. Du kommer ihåg Zidane, han såg alltid ut att ha massor av tid. Simon Olsson är samma, för han tar alltid förstatillslaget på rätt ställe, så att han får mer tid till ett andra tillslag.

Om du får välja helt fritt, vilken spelare skulle du ta från de övriga allsvenska lagen?

– Ja, det är en intressant fråga. Då tar jag… Alltså, jag vill ju egentligen inte ha någon, det är mycket roligare att utveckla de man redan har i laget.

Henrik Lundgren

 

 

Ett ögonblick…

…Jesper Karlsson, 18, som från tio intresserade klubbar till slut valde Elfsborg.

– Jag hade mycket att tänka på där i höstas. Jag vet inte, men det kändes bara rätt med Elfsborg. Och som jag har känt det nu sen jag kom hit så var det rätt val jag gjorde.

Jesper Karlsson. Foto: BILDBYRÅN

Var det jobbigt, mycket uppståndelse och många frågor?

– Ja, det är klart. Det var många tankar som gick. Men till slut stannade jag vid att jag ville vara i Sverige och fortsätta att utvecklas här.

Du sa att du ville komma till Borås och vinna titlar. Men nu snackas det om Malmö, AIK och till och med Häcken som guldfavoriter. Ni smyger med rätt bra?

– Ja, Elfsborg är en storklubb, men kanske snackas det mer om de andra. Men vi har samma kvalité och lika stor chans att vinna titlar. Men det kan nog bara vara skönt ibland att inte vara det laget som det snackas mest om.

Största skillnaden i Elfsborg jämfört med Falkenberg?

– Professionaliteten. Man märker att klubben är större, det är bättre kvalité på träningarna och på spelarna. Allt känns proffsigare.

Tuffare konkurrens för dig också?

– Ja, men det är bra. Det är inget som är negativt. Men en stor anledning till att jag valde Elfsborg var ju att jag ville få spela, och det känns som att jag har stor chans att få göra det också.

Henrik Lundgren

 

KLUBBKOLL

Så tippar Sportbladet

Per Bohman:
7:  Rohdén, Claesson och Hauger har försvunnit. Ryggrad som — trots att renässansmannen Alex Dyer lockats till Borås — måste ersättas. ”Sampa” Holmén lär komma hem till sommaren, men då kan det redan vara för sent. Defensiven fortsatt ett frågetecken.

Patrik Brenning:
5:  Tappat Viktor Claesson vilket kommer bli kännbart men Alex Dyer och Simon Olsson ska bli kul att se. Totalt sett är det svårt att se att Elfsborg blivit varken så mycket bättre eller sämre sedan förra säsongen samtidigt som många av konkurrenterna förstärkt.

Johan Flinck:
5:  Har ”förgäves” trott mycket på Elfsborg de senaste åren men fått lite fel. Tonar därför ner dem något i år. Men tror mycket på Simon Olsson. Alex Dyer intressant förstås – och Jesper Karlsson. Och så ”Sampa” Holmén på det i sommar.

Fredrik Jönsson:
7: Vi har varit vana vid att Elfsborg är starkt i Borås – det blir man även den här säsongen. Ser framemot att se Issam Jebali och Alex Dyer. Samtidigt undrar man om Emir Bajrami kommer tillbaka? Men laget har tappat Viktor Claesson. Blir en mellansäsong.

Andreas Käck:
3: Alex Dyer och Jesper Karlsson är finfina värvningar. Tror också att 19-årige Simon Olsson kan ta stora kliv i sin utveckling. Faller bitarna på plats kan Elfsborg bli ett lag för guldstriden.

Henrik Lundgren:
4: Smyger med lite fint i förhandssnacket, man har värvat bra i Dyer och unge Jesper Karlsson. Simon Olsson kommer se till att Henning Hauger inte saknas och framåt är Issam Jebali en av allsvenskans hetaste lirare. Är Haglund vinnarcoachen? Njae…

Petra Thorén:
7: Blir intressant att se hur mycket förlusten av Viktor Claesson påverkar Elfsborg. Annars handlar diskussionerna inför mest om Magnus Haglund har kört fast eller inte. Såg inte lovande ut förra säsongen.

Michael Wagner:
6: På den övre halvan finns inget lag jag är mer osäker på. Elfsborg kan sluta trea eller tia. Precis som när man besegrar Falkenberg med 6-1 och sedan 1-2-förlorar hemma mot BP. Nya Alex Dyer och Jesper Karlsson är spännande men tappet av Viktor Claesson tynger Elfsborg. Viktigt få hem Sampa Holmén.

Sportbladets medeltips:
1. Malmö FF
2. AIK
3. BK Häcken
4. IFK Norrköping
5. IFK Göteborg
6. IF Elfsborg
7. Östersunds FK
8. Djurgårdens IF
9. Kalmar FF
10. Hammarby IF
11. Örebro SK
12. Jönköpings Södra
13. IK Sirius
14. Gif Sundsvall
15. Halmstads BK
16. AFC Eskilstuna

Startelvan

Så ska Elfsborg spela

Tränaren Magnus Haglund har laborerat med såväl formation som personal under försäsongen, men det troliga är att han ställer upp 4-3-3 i premiären. Randrup och Manns är de två som fightas om högerbacksplatsen medan U21-landslagsmannen Joakim Nilsson är ett hett alternativ som innerback. Från mittfältet och framåt kan Haglund i princip välja och vraka bland ett antal spelare som i kvalité är snudd på jämbördiga. Jättetalangen Simon Olsson har imponerat så pass under försäsongen att han förmodligen viker en plats på mittfältet. Prodell eller Frick – där handlar det nog mest om dagsform.

Hela spelartruppen

(Klicka på respektive spelare för mer information. Sammanställning & betyg: Göran Bolin.)

SÅ BRA VAR LAGEN 2016


KLUBBFAKTA

Hemmaarena: Borås Arena. Tränare: Magnus Haglund. Svenska Mästare: 6 gånger (1936, 1939, 1940, 1961, 2006, 2012). Svenska Cupen: 3 (2001, 2003, 2014). Allsvenska säsonger: 73.

REPORTAGET

Foto: STEFAN MATTSSON

En idol att se upp till

BORÅS. Önskan att glädja och inspirera andra ­gjorde Alex Dyers val av yrke lätt.
De senaste åren har han funderat allt mer på att bli ­tränare för unga fotbollsspelare.
– Om man kan göra ett barns dag bara g­enom att prata med dem ­betyder det mer för mig än att göra tio mål på planen, säger han.

– Jag ska ta ta din plats i Elfsborg!

13-årige Mohamed Adam skriker så det ekar över hela planen på Borås Arena 2. Det kaxiga snacket får Alex Dyer att vända sig om med ett jätte­leende över ­hela ­ansiktet.

– Vad sa du? Ska du ta min plats? Underbart, jag älskar det!

Elfsborgsspelaren har bara träffat killarna i Elfsborg P14-lag under en kvarts fotografering, men har gjort ett stort i­ntryck.

– Det är kul att han är här. Men nu ska jag ta hans plats i laget, säger Mohamed.

En av de största fördelarna jag har som allsvensk fotbollsspelare är att jag får inspirera människor. Alex Dyer

Den förre Östersundskaptenen skrattar. Han gillar inställningen. Och hade inga p­roblem att välja sitt favorit­yrke.

– Det har kommit mycket de senaste åren, jag har sett och förstått hur mycket en fotbollsspelare kan ge ett barn eller ett lag. En av de största fördelarna jag har som allsvensk fotbollsspelare är att jag får inspirera människor. Det finns folk som ser upp till oss. Att vara ungdoms­tränare är ytterligare en bit av det, det ger mig chansen att ge något tillbaka till de unga spelarna, hjälpa dem och förbereda dem för det som kommer senare i karriären. Eller livet. A­lla kommer inte bli fotbollsspelare, men mycket från fotbollen kan hjälpa dig i andra delar av l­ivet. Hur man behandlar varandra, hur man jobbar i team. Så jag vill inte bara hjälpa ung­domarna att bli fotbollsspelare, det viktigaste för mig är att förbereda dem för framtiden.

OM DRÖMYRKET
Varför valde du det här yrket?

– Jag vill ge något tillbaka till fotbollen, hjälpa unga spelare och förbereda dem för det som kommer.

Vem i Elfsborg skulle passa sämst som ungdomstränare?

– Jesper Karlsson. Han kan inte ens ta hand om sig själv, så jag vet inte hur han skulle kunna ta hand om 20 ungar. Han är ju fortfarande en unge själv, så…

Vilket yrke skulle passa dig sämst?

– Städare. Jag är inte bra på det. Jag bor på hotell nu, och mitt rum… det är kaos. Jag är sämst på att städa. När min mamma ­besökte mig i Östersund så blev hon chockad. Jag är 26 år, det ska inte vara så, men jag är ganska lat när det handlar om städning.

Under hans tre år i Östersund fick han vara med om det mesta. Klubben är välkänd för det sätt som de tar sitt sociala ansvar i staden. Dyer har varit med på allt från nattvandringar och teateruppsättningar till sjukhusbesök och t­räningar med ungdomslag.

– Vi höll på mycket med det, det är ett ansvar du har som fotbollslag när det är stort i stan. När vi blev större profiler i Östersund såg jag hur mycket det betydde för dem som vi ­besökte, bara att vi snackade med dem. Det där ger jättemycket tillbaka till mig också.

Ett ögonblick minns han speciellt. Östersundsspelarna hade varit ute på stan och träffat barn och ungdomar. Dyer pratade med en ung kille i några minuter, och tänkte sen inte mer på det.

– Men sen skickade hans mamma ett meddelande till mig och berättade hur mycket det hade betytt för honom. Det var det som väckte mig. Jag hade underskattat hur mycket det kan betyda, och det är en anledning till att jag skulle vilja testa det här yrket. Det är lätt att gå ut på planen och spela fotboll, men svårare att hjälpa andra människor.

Det är inte bara i Sverige som Alex Dyer vill hjälpa sin omgivning. Han är väldigt stolt över sina fyra landskamper för Montserrat, och vill gärna hjälpa den lilla karibiska öns landslag igen.

Montserrat är ett fattigt land och vi har inte haft n­ågon match på flera år nu. Alex Dyer

Dyer är född i Sverige och har en svensk mamma, men bara tre veckor efter födseln flyttade familjen till England där han sen växte upp. Hans pappa har rötter från den av orkaner och vulkanutbrott svårt drabbade ön Montserrat. Drygt halva ön är avstängd efter ett jättevulkanutbrott 1995. Först något år innan Dyer spelade sin första landskamp för ön, 2011, började folk flytta tillbaka igen.

– Det är ett fattigt land och vi har inte haft n­ågon match på flera år nu. Organisationen är väldigt långt bakom andra länders så det blir kanske svårt att komma igång igen. Jag vet i­nte om det varit lite problem med ekonomin, men jag är tillgänglig om landslaget startar upp igen.

Landslagsman för Montserrat, hur var det?

– En härlig upplevelse, att få se hur man l­ever och bor på en sån liten ö. Det är där jag k­ommer ifrån, och jag var dessutom först i min familj att få komma dit. Pappa har aldrig varit där.

FAKTA
Namn: Alex Dyer.
Född: 11 juni 1990.
Position: Mittfältare.
Kom från: Östersund, 2016.
Matcher/mål i klubben: 0/0.
Bästa merit: Fyra landskamper för Montserrat.

Debuten skedde i VM-kvalet mot Belize (2–5) och han spelade också 90 minuter i returen (1–3).

– Det var skönt att få spela fotboll i Karibien, hyfsat bra väder. Och så fick vi resa runt m­ellan öarna, jag fick besöka både Antigua och ­Trinidad/Tobago, vackra länder som man k­anske inte skulle ha besökt annars. Hela g­rejen var skitkul.

Våga satsa och tro på dig själv, tro att du ska göra något speciellt. Alex Dyer

Hur lyckades de hitta dig? Du spelade i Wealdstone i den engelska sjätte­divisionen på den tiden?

– Jag vet inte… Men jag har ett ganska vanligt efternamn som är känt i Montserrat. Så de ­visste kanske att jag var en av dem. Första gången de hörde av sig var jag bara 16–17 år, men då var jag fortfarande ung och tackade nej. Som tur var fick jag en ny chans några år ­senare. Jag vet inte hur de fick korn på mig, men jag är glad att de hittade mig.

Vi lämnar Borås Arena 2, men inte förrän Dyer fått ett erbjudande om att komma till­baka och hjälpa till på fler träningar för P14-laget.

Om du skulle ge de här grabbarna ett råd inför framtiden, vad skulle du säga då?

– Att man måste jobba hårt, särskilt om man vill bli fotbollsproffs. Du måste göra sånt som andra inte är beredda att göra. Offra mycket och ge allt. Men, om du ger allt och satsar allt på det du vill göra kommer du ha framgång. Oavsett om det är fotboll, skolan eller något annat. Våga satsa och tro på dig själv, tro att du ska göra något speciellt.

13-årige Mohamed Adam vet redan vad han ska göra. Han ska växa upp och ta Alex Dyers plats på Elfsborgs centrala mittfält.