EXPERT-ANALYSEN / PER BOHMAN

”Offensiven kan bli AIK:s blysänke”

1. Nu är det väl ändå dags för ett SM-guld?

– Nej.

2. Inte?

– AIK kommer tvåa – igen. Defensiven är tack vare Rikard Norlings täta spelsystem kanske starkast i allsvenskan, men känslan är att offensiven kan bli AIK:s blysänke i jakten på Lennart.

3. Lennart?

– Lennart Johanssons pokal.

4. Jaha… Men vänta nu: är du dum eller? Kristoffer Olsson, Simon Thern och Henok Goitom b­orgar väl för offensiv succé?

– På ett sätt: absolut. Individuella prestationer – sprunget ur spontan kreativitet – från stjärn­förvärven kommer vara nyckeln i lagets anfallsspel och liret kommer säkert se briljant ut emellanåt. Men jag a­nser att AIK inte gett sig riktigt chansen att få ­offensiven samspelad redan till vårens seriespel. Wesström tvekade för länge med Goitom – som ­kommer behöva tid på sig att nå toppformen – och Norling verkar fortfarande inte ha bestämt sig hur ­innermittfältet ska formeras. Sju duktiga, och till största delen offensiva mittfältare är förstås en ­ynnest, men kommer också innebära viss huvudvärk.

5. Håller unge Oscar Linnér?

– Det verkar så! José Luis Chilavert-räddningen hööögt upp i ena krysset på Alex Farneruds frispark i cupkvarten mot Häcken höll superhjälteklass. Den var också lite oväntad. Jag trodde – i min ­enfald – att Linnér i första hand var den typen av tryggt stabila målvakt som tar det han ”ska” ta, men registret är uppenbarligen bredare än så.

6. Vem ska spela bredvid Henok Goitom?

– Kanske Krpic, ändå? Bosniern påminner ­visserligen om Avdic och Markkanen, men verkar åtminstone ha något som de två andra är renons på: självförtroende.

Ett ögonblick…

RIKARD NORLING, 45. ­AIK har mängder av högklassiga innermittfältare. Hur ska du hålla alla ­glada?

– Vi har en konkurrenssituation som är ganska fin. Jag tror att det är ett måste i ett lag som driver mot att vinna SM-guldet samt gå till gruppspelet i Europa League. Då blir min förmåga att balansera upp det här väldigt viktig.

Foto: MAGNUS SANDBERG

Du har varit besviken på anfallsspelet under försäsongen. Vad har gått snett?

– Det är tudelat, förstås. Det handlar om flera saker som inte fungerat. Den sista passningen i den sista tredjedelen, de individuella aktionerna har inte varit tillräckligt bra och avsluten har inte varit tillräckligt ackurata. Hade vi haft matcher där vi gjort två, tre mål per match så hade jag kunnat vifta undan den frågan – men det kan jag inte riktigt göra eftersom vi inte gjort så många mål.

Henok Goitom fanns ledig hela vintern, men det dröjde fram till mars innan AIK tog in honom i truppen. Frustrerande
som tränare?

– Det är ingenting som jag över huvud taget har ambitioner att ­lägga mig i. Jag är mest glad över att Henok är med oss nu och tar det därifrån.

Ge mig tre skäl till varför AIK vinner SM-guld 2017.

– För att vi bibehåller en defensiv stabilitet från förra året, har en förmåga att hålla hög kvalitet på fler än elva spe­lare och att vi kommer få spelet inne i den sista tredjedelen att fungera. In med bollen i mål.

Om du var tvungen att välja en spelare från ett annat allsvenskt lag – vem hade du tagit?

– Eftersom ingen kan tvinga mig till det så avstår jag. Som tränare vill jag inte läsa att spelarna hellre vill ha en annan tränare, så jag vet hur det känns om jag säger att jag vill ha en annan spelare.

 

 

Ett ögonblick…

Jesper Nyholm, 23, som ­redan har fått smeknamnet ”Franco Baresi” i AIK.

– Ja, det stämmer. Det är något som Rikard Norling säger till mig.

Varför?

– Jag är nog samma spelartyp på ett ungefär. Samtidigt så spelade han innan jag föddes, så jag har bara sett några klipp på honom. Men jag fattar ungefär vad han menar.

Jesper Nyholm. Foto: BILDBYRÅN

På vilket sätt är ni lika?

– Man ser väl elegant ut när man snor åt sig bollen. Inte så grova tacklingar, som jag förstår det. Norling ­syftar nog på det. Det är ändå ett jävligt skönt smeknamn att få. Jag går alltid fram med bollen och försöker följa med upp i anfallet.

Tar du en av de tre mittbacksplatserna i år? Det är hård konkurrens med ”Nisse” Johansson, Per Karlsson, Sauli Väisänen och Noah ­Sonko Sundberg.

– Det ska bli kul att konkurrera! Det gör att man blir så ­driven. Man vill inte göra några misstag och man försöker ­prestera på topp. Jag får aldrig slappna av.

Vilka vinner SM-guldet?

 – SM-guldet? AIK.

Per Bohman

 

KLUBBKOLL

Så tippar Sportbladet

Per Bohman:
2: Spelartruppen är både bred och stark, även om Wesström tog för lång tid på sig att pussla samman den. 5-3-2-uppställningen bidrar till defensiv stabilitet: Norlings nöt blir att länka samman ett av seriens mest spelskickliga mittfält med fyrtornen på topp.

Patrik Brenning:
2: Har länge haft spetsen men saknat den riktiga bredden. Nu står AIK bättre rustat än på många år men jag kan inte komma ifrån frågan hur de tänkt sig att spela offensivt? Fyra gedigna anfallspjäser men ingen renodlad djupledslöpare och en Kristoffer Olsson som hade kunnat passa sönder allsvenskan med ett löpande hot framför sig.

Johan Flinck:
3: Spännande förändringar i truppen och visst blir det en topplacering för AIK igen – för sjunde året i rad. Men man kommer inte att slåss om guldet hela vägen in.

Fredrik Jönsson:
1: Här är svenska mästaren 2017! Det dräller av fina mittfältare i truppen och Rikard Norling är en klok tränare, han fick fin fart på AIK i fjol. Henok Goitom är en supervärvning, bra spelare med bra karaktär. Man krävde guld i fjol – det här året tar man det.

Andreas Käck:
2: Tunga spelartapp – men lika tunga nyförvärv. AIK kommer, sin vana trogen, att slåss i toppen och Rikard Norlings spelsystem lär sitta ännu bättre med en försäsong i ryggen. Håller dock MFF som knapp favorit.

Henrik Lundgren:
3: Har en oerhört intressant trupp, framför allt offensivt. Litet frågetecken för vem som ska vinna bollen defensivt, och framåt finns det ju en viss risk för att det blir stillastående. Det där med djupledslöpningar lär inte prioriteras hos de storväxta anfallarna.

Petra Thorén:
2: Kompetenta nyförvärv som Kristoffer Olsson och Simon Thern. Underlaget finns, men prestationen kommer inte per automatik. Får en grundstomme speltid kan AIK utmana om guldet. Men med gåtfulla Norling vet man aldrig.

Michael Wagner:
2: Det här är inget färdigt projekt, men tiden talar för AIK där potentialen hos värvningarna Kristoffer Olsson, Simon Thern och Henok Goitom ger Gnaget ett lyft. Ett lag med kraft och fart, men även AIK kan förstärka med en god ekonomi i ryggen.

Sportbladets medeltips:
1. Malmö FF
2. AIK
3. BK Häcken
4. IFK Norrköping
5. IFK Göteborg
6. IF Elfsborg
7. Östersunds FK
8. Djurgårdens IF
9. Kalmar FF
10. Hammarby IF
11. Örebro SK
12. Jönköpings Södra
13. IK Sirius
14. Gif Sundsvall
15. Halmstads BK
16. AFC Eskilstuna

Startelvan

Så ska AIK spela

Under Andreas Alm spelade AIK med fyrbackslinje, men när Rikard Norling tog över i fjol bytte man ganska omgående till ett 3-5-2, eller 5-3-2 om man så vill. Trebacks­linjen är intakt från i fjol, och det ska mycket till för att Norling ska rucka på den – även om nyförvärvet Jesper Nyholm och Noah Sonko Sundberg konkurrerar. På mittfältet har Norling ett flertal alternativ såväl på kanterna som centralt. Johan Blomberg, Amin Affane och Hakur Hauksson måste samtliga betraktas som högaktuella för start­elvan. I anfallslinjen känns återvändande Henok Goitom som det solklara förstavalet.

Hela spelartruppen

(Klicka på respektive spelare för mer information. Sammanställning & betyg: Göran Bolin.)

SÅ BRA VAR LAGEN 2016


KLUBBFAKTA

Hemmaarena: Friends Arena. Tränare: Andreas Alm. Svenska Mästare: 11 gånger (1900, 1901, 1914, 1916, 1923, 1932, 1937, 1992, 1998, 2009). Svenska Cupen: 8 (1949, 1950, 1976, 1985, 1996, 1997, 1999, 2009). Allsvenska säsonger: 88.

REPORTAGET

Foto: STEFAN MATTSSON

Hans plan: Få AIK att lyfta

En flygpilot ansvarar för hundratals liv.
En målvakt ansvarar för tiotusentals supportrars mentala hälsa.
Oscar Linnér är bara 20 år gammal – men redo att axla båda bördorna.
– Pilotdrömmarna har gjort mig till en bättre målvakt, säger AIK:aren.

I de välmående skogarna omkring ­Arlanda finns 19 rödlistade djurarter – ovanliga vattensalamandrar, steklar och dykarbaggar – som i övrigt för en tynande tillvaro i Sverige. Allt enligt den naturinventering flygplatsen har låtit genomföra.

Forskarna missade dock den kanske märkligaste arten. För ett par gånger i månaden smyger det runt ett brödrapar från AIK bland barrträden, med kameror och kikare i högsta hugg, redo att tillbringa ett par timmar med att spionera på flygplan.

– Vi tar oss upp i skogen och lägger oss på marken. Sen försöker vi få schyssta bilder.

Alla har sina nördiga intressen. För mig handlar allt om flygplan. Oscar Linnér

Oscar Linnér, 20 år gammal och AIK:s nye förstemålvakt, berättar om en tillvaro som påminner om tjuren Ferdinands.

– Det är enormt avkopplande. Man mår gott när man lägger sig ner i en Baden-Baden och bara följer planen när de landar och l­yfter.
Lillebrodern Albin Linnér, 17, som också debuterat i AIK:s A-lag delar fascinationen.

– Och brorsan är så intresserad att jag fan tror att han hade kunnat ta över ett flygplan och landa det om båda piloterna dog. Vi startade faktiskt ett Instagramkonto. Där lägger vi upp alla bilder vi knäpper på planen. Det har vuxit ganska mycket.

OM DRÖMYRKET
Varför valde du det här yrket?

– Jag är fascinerad över att så stora maskiner kan flyga. Men egentligen handlar det inte om mekaniken. Det handlar mest om ­livsstilen. Jag skulle vilja bli långdistanspilot och få se stora delar av världen.
Jag skulle vilja flyga längre sträckor och se alla världsdelar. En hattig tillvaro
kanske, men ett roligt yrke.


Vem i laget hade varit sämst som pilot?

– Flera har mycket innanför pannbenet. Sen finns det väl några yngre killar som inte
ger ett lika… smart intryckt. De är socialt begåvade, men har kanske inte så bra koll
på siffror och utbildning. Rickson Mansiamina hade haft det tufft bakom ­spakarna. En underbar kille, men pilotyrket är inget för honom.


Vilket yrke skulle du absolut inte vilja ha?

– Jag är en rastlös kille. Jag skulle definitivt inte vilja vara inlåst
och stillasittande på något kontor. Då går jag mycket hellre ner rejält i lön för att få ett yrke med ­variation.

Hobbyn, menar du?

– Nej, den har alltid varit stort. Jag menar kontot. Det har 130 000 följare.

Oj.

– Alla har sina nördiga intressen. För mig handlar allt om flygplan.

Det gör ju det. Oscar Linnér menar till och med att flygplansintresset – och drömmen om att bli pilot – hjälpt honom i fotbolls­karriären. Den nästan två meter långe D­anderydskillen är en av få unga spelare
i AIK som har en reservplan om fotbollen ­inte går så bra som alla hoppas.

– Att jag har kommit så långt inom fotbollen, att jag nu får stå för A-laget – beror på att jag alltid haft en plan b. Jag har inte för­litat mig på fotbollen och att den ska finansiera mitt leverne. Jag har inte gett upp mina andra intressen eller skolan, ­säger han.

”Brorsan är så intresserad att jag fan tror att han hade kunnat ta över ett flygplan och landa det om båda piloterna dog,” säger Oscar Linnér. Foto: STEFAN MATTSSON

Linnér är typen som bara genom en snabb blick på ett pyttelitet plan långt uppe bland cirrus- och stratusmoln kan avgöra dess d­estination, flygplans­modell och flygbolag.

– Det är ingen konst för ett tränat öga.

Pilotyrket ligger därmed nära till hands.

– Det är därför jag kan spela mer avslappnat och det är därför det gått bra. För jag vet att mitt liv inte fallerar totalt om fotbollen ­inte fungerar. Då vill och tänker jag bli pilot i stället, säger målvakten och förlorar sig i ett resonemang om hur man snabbast – via flygutbildning och ett par hundår på Ryanair – kan nå drömarbetsplatsen Emirates, ­flyg­bolaget som är baserat i Dubai.

Klart att det är lite s­peciellt att de litar på en tonåring. Det här är en chans som är få förunnat. Oscar Linnér

Ser du några likheter med pilotyrket och rollen som ­målvakt?

– Absolut. Det vilar ett tungt ansvar på d­ina axlar i båda fallen. Men det är något jag inspireras av. Du blir mer seriös om du vet att varje kraftansamling leder till att du kan axla det här ansvaret på bästa sätt.

AIK väljer alltså en oprövad 19-åring som s­ista utpost inför en s­äsong där de – i sin eviga jakt på SM-guldet – satt sprätt på tiotals feta miljoner för att stärka upp a­ndra lagdelar.

– Klart att det är lite s­peciellt att de litar på en tonåring. Det här är en chans som är få förunnat. Jag är väldigt tacksam över att den här möjligheten har dykt upp. Att AIK visar mig det här förtroendet. Jag har känt det sedan dag ett i AIK. Nu hoppas jag kunna leva upp till folks förväntningar.

Och Linnér är förstås medveten om att – om vi tillåter oss att fortsätta med en smula krystade paralleller – en fotbollskarriär likt ett felkonstruerat plan kan störta ner i avgrunden. För även om AIK:s supportrar förstås alltid är stolta när egna talanger får chansen i A-laget kan tålamodet vara ganska kort på Friends Arena. Unga spelare behandlas inte med silkesvantar och löper lika stor risk att bli hackkycklingar som alla andra.

– Det är lätt i början när alla tror och h­oppas på dig. Men det kommer komma d­agar där ingen tror på dig längre. När du gör misstag. Ibland kommer folk tycka att man är en total katastrof. Det är den d­agen som du måste vara mentalt stark. Det är då du måste behålla självförtroendet.
***

FAKTA
Namn: Oscar Linnér.
Född: 23 februari 1997.
Position: Målvakt.
Kom från: FC Djursholm, 2014.
Matcher/mål i klubben: 4/0.
Bästa merit: Nybliven förstemålvakt i AIK som 20-åring.

Väl inne på Arlanda är Oscar Linnér uppe i varv. Han förhör sig angående diverse ­detaljer om flygplansflottan. Det yr fackmannamässiga termer när målvakten frågar ut Ulf Skjäl från SAS som hjälper oss in i planet där fotograferingen ska genom­föras.

– Är det nya Airbus A320-neo? ­Spännande. Väldigt bränslesnål, va? Ah… bromsar i kolfiber.

Linnér vänder sig mot Sportbladets ­utsände och ler snett.

– Jag kan prata om olika flygbolag hur länge som helst. Jag vill testa alla olika och jäm­föra.

Man ska definitivt åka med airbus 380. Det är ett riktigt fett flygplan. Oscar Linnér

Vilket flygbolag är bäst i världen?

– Inget slår att åka med Finnair till Asien. Håller alltid tiden, trevlig personal och cool design på planen. Allt det viktiga för en ­flygplansälskare, säger han och får upp f­arten:

– Och man ska definitivt åka med airbus 380. Det är ett riktigt fett flygplan. Två v­åningar över alla planets delar och så stort att det knappt känns som att man flyger.

Sedan stannar han upp.

– Det låter säkert konstigt när jag pratar ­såhär. Sjukt nördigt. Men vissa gillar bilar, musik eller fotboll. Jag gillar flygplan.

Under träningarna, när Linnér står och s­over under någon övning, brukar målvaktstränaren Thomas Tudin alltid spotta ur sig samma replik: ”Tittar du efter flygplan nu e­ller?”.

– Grejen är att han har rätt. Jag står nog och kollar efter plan ibland. Men ärligt: jag skulle aldrig göra det i en match, säger han.